Legetøj var proppet med giftige phthalater

Miljøforvaltningerne i Malmø, Gøteborg og Stockholm har rejst sager mod fire butikker, som har solgt lavprislegetøj med for højt indhold af giftige plastblødgørere.

Efter kontrollen, som foregik i 21 butikker i de tre byer, sendte inspektørerne 20 stykker legetøj til analyse. Fem af dem indeholdt ifølge en meddelelse fra miljøforvaltningen i Gøteborg for høje koncentrationer af de hormonforstyrrende phthalater.

Der var vel at mærke ikke tale om små overskridelser. To stykker legetøj bestod af henholdsvis 40 og 46 procent DEHP, som er den blødgører, hvis hormonforstyrrende skadevirkninger er bedst dokumenteret.

DEHP er også på den såkaldte kandidatliste over særligt farlige stoffer, som EU’s kemikalieagentur, Echa, vedligeholder som en del af Reach-lovgivningen.

Det indebærer blandt andet, at butikkerne inden for en frist på 45 dage skal kunne svare kunderne på, om deres produkter indeholder DEHP. Det vidste kun 3 af de 21 butikker, som svenskerne kontrollede, dog noget om.

Kender ikke regler for kemi i produkter

Rapporten viser, at der er mangler i kendskabet til, hvilke krav kemikalielovgivningen stiller til butikkerne, som Anneli Forslin, miljøinspektør i Malmø, udtrykker det over for nyhedsbureauet TT.

Nu er legetøjet med de høje phthalat-værdier fjernet fra butikkerne. Desuden skal samtlige butikker i undersøgelsen skriftligt forklare de svenske myndigheder, hvordan de fremover vil undgå at komme til at sælge legetøj med for højt indhold af skadelige kemikalier.

Miljøkontrollerne i Sveriges tre største byer har udgivet en rapport om kontrollen med det billige legetøj.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>