Magisk terning holder sig selv på højkant

På DTU’s elektronikretning lærte vi, hvordan en lodret pind kunne holdes i balance ved at regulere den lille vogn, pinden var monteret på. Det var temmelig simpelt, da pinden kun kunne bevæge sig i to dimensioner.

Et hold forskere og studerende ved det tekniske universitet i Zürich har taget det forsøg et skridt videre og bygget en terning, som både kan løfte sig op på højkant, holde sig i balance på det ene hjørne og ved hjælp af kontrollerede ‘fald’ bevæge sig hen over en jævn overflade.


Selv om man skubber til terningen Cubli, vil den hurtigt finde sit balancepunkt ved at regulere momentet i de tre indbyggede balancehjul.

Hemmeligheden er i svinghjulene

Terningen er 15 cm på hver led og hemmeligheden i bevægelserne består af tre svinghjul. Ved at aktivere svinghjulene, kan terningen rejse sig på den ene side og derefter løfte sig, så den kun står på det ene hjørne.

Det sker ved, at svinghjulene kører med konstant høj hastighed, hvorefter et af dem brat stopper. Det skaber et moment, som får terningen til at løfte sig op. I de første testmodeller af terningen var ændringen af momentet så kraftig, at den ydre ramme blev ødelagt, når terningen skulle op på kanten.

Det ekstra specielle ved terningen, som forskerne har døbt Cubli, er, at den ‘lærer’, hvilken slags overflade den står på, og hvis overfladen ændrer sig, kan den tilpasse sig de nye omstændigheder.

Læs mere om teknikken bag Cubli her og se den demonstreret på videoen herunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>