Nekrolog: Mere journalist end ingeniør

Torkil Morsing blev civilingeniør (kemi) i 1955 og var bl.a. ansat ved Dansk Teknisk Oplysningstjeneste, før han i 1960 blev ansat på Dansk Ingeniørforenings relativt nystartede ’Ingeniørens Ugeblad’. Det blev starten på en bemærkelsesværdig lang karriere i ingeniørernes bladverden, heraf hele 36 år som chefredaktør.

Morsing blev allerede i 1961 – efter en kontrovers mellem bladet og ingeniørforeningens direktør – udnævnt til chefredaktør med særligt ansvar for kontakten til foreningen, sideordnet med daværende chefredaktør Niels Lichtenberg, der gik af i 1970.

Da det nuværende ’Ingeniøren’ blev dannet ved fusionen mellem ’Ingeniørens Ugeblad’ og Ingeniør-Sammenslutningens blad ’Ingeniør- & Bygningsvæsen’, fortsatte Morsing som ansvarshavende chefredaktør og bevarede denne position frem til sin pensionering i 1997.


Kort efter Mediehuset Ingeniørens flytning til Valby i begyndelsen af 2013, besøgte Torkil Morsing det nye domicil, hvor et af møderummene er opkaldt efter ham. (Foto: Erik Lyngsø-Petersen)

Alle skulle til orde

Morsing var i alle årene meget opmærksom på, at bladet i sit indhold frit skulle kunne dække og kommentere alle ingeniørmæssigt relevante samfundsproblemer, samt at alle synspunkter i den holdningsmæssigt ganske brogede læserskare af ingeniører skulle kunne komme til orde i bladet.

Også derfor gik han ind for, at bladet måtte ledes efter klare journalistiske principper og måtte opretholde en vis distance til foreningens administration og de til enhver tid siddende foreningspolitikere, ligesom virksomheden skulle være kommercielt uafhængig.

Det synspunkt fik tilslutning i brede kredse i foreningerne og resulterede i 1992 i virksomhedens omdannelse til selvstændigt aktieselskab, hvis administrerende direktør han var frem til 1994.

Selv var Morsing overordentligt engageret i samfundsudviklingen og kastede sig f.eks. med stor kampiver ind i debatten om dansk indførelse af a-kraft i 70’erne på tilhængernes side. Det gav anledning til drabelige debatter i bladet og til, at Morsing af nogle læsere nok blev opfattet som ret dogmatisk.

Men han forsøgte mig bekendt aldrig at undertrykke en modstanders synspunkter, når bortses fra den rene overtro, og var i grunden nok så meget journalist eller publicist, som han var ingeniør.

Tillid til medarbejderne

Mange tidligere medarbejdere erindrer hans mod til at ansætte folk med andre holdninger end hans egne, og at han altid var parat til at bakke op, hvis der opstod kontroverser. Det var således ikke noget problem, at vi på et tidspunkt dækkede energi- og miljøstoffet med en redaktør, som var arg modstander af a-kraft og som efter nogle år hos os blev medarbejder hos Greenpeace.

I det hele taget viste han som leder medarbejderne stor tillid og lod os arbejde selvstændigt med det stof, vi var mest vidende om og engagerede i uden at blande sig unødigt. Bladet skulle først og fremmest være vedkommende og debatskabende på alle stofområder.

Hans samfundsengagement kom i øvrigt også til udtryk ved udgivelsen af en række populærvidenskabelige bøger.

Torkil Morsing har således haft stor positiv betydning for udviklingen af Mediehuset Ingeniøren og vi er mange, som er taknemmelige for at have haft ham som chef.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>