Nokia arbejder på kvantekryptering til mobiltelefonen

Det er lige nu umuligt at vide, om efterretningstjenester eller kriminelle lytter med, når du sender en sms-besked fra din mobiltelefon. Kvantemekanik kan imidlertid gøre det umuligt at lytte med, uden at blive opdaget, og det kan være på vej til mobiltelefonen.

Forskere fra Nokia og University of Bristol har eksperimenteret med en teknik, som gør det muligt at udveksle kvantekrypteringsnøgler fra eksempelvis en mobiltelefon til en modtager på et kasseapparat.

Kvantekryptering udnytter polarisering af fotoner, og det giver en særlig udfordring for en håndholdt enhed som en mobiltelefon. Hvis man roterer telefonen en smule, ser polariseringen ikke korrekt ud set fra modtagerens perspektiv.

Det er dét problem, forskerne har forsøgt at løse ved at bruge cirkulær polarisering til selve krypteringsnøglen, mens et par af lineær polarisering bruges til at verificere, at transmissionen ikke er blevet opfanget.

Kvantemekanikkens princip om, at man ikke kan observere, hvilken polarisation en foton har, uden at påvirke den, er grundlaget for kvantekryptering. Dét, der gør krypteringen sikker, er derfor, at det i praksis er umuligt at aflytte kommunikationen uden at påvirke den, og dermed kan modtageren se, at signalet er blevet ændret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>