NSA arbejder på kvantecomputer til at bryde kryptering

NSA er angiveligt i gang med at bygge en kvantecomputer, som skal kunne bryde selv de stærkeste krypteringer opstillet af regeringer, banker og virksomheder.

Det viser endnu et læk fra den tidligere NSA-konsulent Edward Snowden, skriver amerikanske Washington Post. Kvantecomputeren er en del af et program, NSA kalder for ‘Penetrating Hard Targets’ – at bryde gennem tungt beskyttede forsvar hos mål’. Det program alene koster 435 millioner kroner.

En kvantecomputer er en computer, der udnytter egenskaber i den mikroskopiske verden, som tilsyneladende ophører med at eksistere i den makroskopiske verden – det vil sige den klassiske verden, vi som mennesker, befinder os i. Kvantecomputere vil teoretisk kunne afprøve samtlige muligheder i visse problemstillinger på én gang.

Når det kommer til at bryde krypteringer, handler det om at bygge en kvantecomputer med nok bits, som ved kvantecomputere hedder qubits. Netop den opgave er meget svær, men samtidig noget NSA angiveligt har brug for at for at opretholde overvågningen og beskyttelsen af amerikanske interesser, skriver Washington Post.

Det nye Snowden-dokumenter viser desuden, at NSA er i fuld gang med at lave en række forsøg i et hemmeligt rum kaldet ‘Faraday-buret’. Det bur er bygget, så man forhindrer elektromagnetisk energi i at komme ind i eller forlade rummet. Ifølge Snowden-lækket er det nødvendigt, hvis eksperimentet med kvantecomputeren skal lykkes.

Potentielt set vil NSA’s kvantecomputer kunne bryde en af det mest kendte krypteringsstandarder i dag, nemlig RSA. Det benyttes blandt til krypteret web-browsing i den finansielle verden og til at kryptere e-mails.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>