Opbakning til raketbyggerne slår rekord op til afgørende motortest

To dage før nytår kunne de danske raketbyggere i Copenhagen Suborbitals (CS) konstatere, at opbakningen til deres projekt har nået en milepæl med over 1.000 betalende medlemmer i støtteforeningen Copenhagen Suborbitals Support (CSS).

Det er under fire år siden, at en flok Ingeniørenlæsere fik ideen til støtteforeningen, som blev stiftet på Toga Vinstue i København. I dag kan foreningen hver måned sende 100.000 kroner til raketbyggerne, der også modtager høje engangsbeløb gennem donationer fra hovedsageligt udlandet og gennem bidrag fra sponsorer.

Stifterne af CS, Peter Madsen og Kristian von Bengtson, havde faktisk en enkelt bekymring, da gruppen af Ingeniørenlæsere i efteråret 2010 foreslog CS at oprette en støtteforening:

»Dengang byggede vores økonomi på, at folk betalte for at overvære vores test af motorer. Hvis vi skulle give støttemedlemmer gratis adgang, så ville det først betale sig, hvis foreningen var tilstrækkelig stor. Så vi tegnede en masse kurver på vores whiteboard i værkstedet og regnede på break even-tidspunkter, men kunne hurtigt se, at en støtteforening kunne betale sig. Det ville også give os et mere steady flow af penge,« siger Kristian von Bengtson.

I dag kommer næsten alle enkeltdonationer fra udlandet, mens støttegruppen hovedsageligt består af danskere, heraf 85 procent mænd, og langt de fleste mellem 30 og 40 år.

Ny raketmotor skal brænde i 90 sekunder

Ifølge raketbyggerne er støtteforeningen en helt central årsag til, at 50 frivillige knokler dag og nat i værkstedet, og CS er på vej med deres hidtil mest omfattende motortest 1. marts.

  • Testen foregår på pladsen foran B&W værftet, og dørene åbnes klokken 12.30.
  • Traditionen tro kan der købes raketpølser, drikkevarer, plakater og lign. ved testen.
  • Testen er gratis for medlemmer af CSS, men koster ellers 100 kroner.
  • Køb billet til rakettest her.

Læs også: Velkommen til raketværkstedet, der aldrig sover

Og meget har ændret sig, siden Peter Madsen som ung byggede sin første væskeraket og startede den med to brugte autorelæer pakket ind i en tennissok stoppet ned i en lille æske. Nu styres startsekvensen af en CS-bygget computer, som via sensorer overvåger alt på raketten.

Under testen 1. marts vil hele den ni meter høje raket, uden kapsel, være spændt fast til prøvestanden på B&W, og i jetstrålen vil raketbyggerne teste nye ror og servoer til at styre raketten.

En markant forskel fra tidligere test er, at CS gennemfører et såkaldt full-burn, hvor motoren skal vise, at den kan holde til hele 90 sekunders brændtid, og Kristian von Bengtson og Peter Madsen har allerede diskuteret, hvad de gør, hvis motoren eksploderer, eller ikke fungerer optimalt.

Eksplosion betyder farvel til HEAT2X for evigt

Det værste scenarie er en såkaldt hardstart, hvor for meget uforbrændt alkohol og flydende ilt ophober sig i brændkammeret, hvor det antændes. Det er sket på adskillige raketter gennem tiden, blandt andet amerikanernes Vanguard, og giver en eksplosion, der vil ødelægge motoren, styrerorene, og formentlig også resten af raketten.

En eksplosion kan også forekomme, hvis forbrændingen begynder at gå i svingninger.

Skulle det ske, er beslutningen at droppe Heat 2X og arbejder videre med den store rumraket HEAT1600, og det er værd at bemærke.

For cirka et år siden tog Peter Madsen og Kristian von Bengtson nemlig en afgørende beslutning for fremtiden. De valgte at kaste sig ud i byggeriet af, hvad man kunne kalde den endelige raket – den som skal bringe Peter Madsen ud i rummet.

På det tidspunkt havde CS eksperimenteret med en lang række forskellige raketter, og der var brug for at samle alle erfaringer og tage et modigt spring.

»CS var som organisation nervøs for at tage skridtet mod en bemandet raket, fordi det var tydeligt, at den ville blive enorm. Men vi var nødt til at tage skridtet og opstille et konkret mål at stile efter. Derfor er der heller ingen grund til at bygge HEAT2x op igen, hvis motoren eksploderer. Vi ved, at vores mål er HEAT1600. Det er den, som skal bringe Peter i rummet,« siger Kristian von Bengtson.

Alligevel er HEAT2X en vigtig læringsplatform. F.eks skal kapslen TDS-80 til HEAT2X udstyres med en såkaldt ballut for at sænke kapslens fart, når den genindtræder i atmosfæren. En ballut er en mellemting mellem en ballon og en faldskærm, og Kristian von Bengtson og hans team er i fuld gang med at finde egnede materialer og design, der kan klare de ekstreme temperaturer. Læs mere på Kristian von Bengtsons blog på Wired.


Visualisering af, hvordan kapslen TDS-80 vil genindtræde i atmosfæren. (Illustration: Carsten Brandt)

  • CSS blev stiftet i oktober 2010, og har nu nået 1000 medlemmer, der giver 100.000 kroner til CS hver måned. Havldelen af pengene går til husleje til de to haller, som CS nu råder over på Refshaleøen.
  • Hovedparten af supporterne kommer stadig fra Danmark, men CSS er nu oppe på ca. 10% internationale medlemmer, og den andel er støt stigende.
  • For at få flere til fast at støtte projektet, har CSS besluttet at gøre kontingentstrukturen langt mere fleksibel, og målet er nu 1500 faste bidragydere i løbet af 2014. Den nye medlemsform vil blive lanceret samtidig med et helt nyt fælles website i løbet af februar måned.

Kristian: Peter og mig skal være i synk

Med et rekordhøjt antal støttemedlemmer, frivillige og donationer, samt en udvidelse af raketværkstedet til ekstra lokaler er CS på en meget fornuftig kurs mod en bemandet opsendelse. Kristian von Bengtson er ikke bekymret for fremtiden, men direkte adspurgt hvad de største udfordringer er, peger han på flg. områder:

»Peter og mig skal altid være i synk. Vi er to hanløver og har haft vores kontroverser, men vi er altid gode til at komme over dem. Oftest opstår problemerne, hvis vi ikke ser hinanden længe, og her er udfordringen, at vi ofte arbejder på forskellige tidspunkter og i hver vores afdeling. Vi har lovet hinanden at år 2014 er året, hvor vi højner den interne kommunikation og husker at tage mere fat i hinanden og glædes sammen,« siger Kristian von Bengtson.

En anden udfordring er koordineringen af de stadig flere projekter mellem f.eks elektronikfolk og mekanikere, og endelig så skal der bedre styr på økonomien.

»Med 50 mennesker risikerer vi hurtigt at dræne pengekassen, hvis vi ikke hele tiden styrer udgifterne. F.eks havde vi 150.000 kr. i underskud efter året med opsendelserne af LES og Smaragd. Den situation skal vi ikke havne i igen. Derfor laver vi en gruppe, der sikrer en bedre koordinering og styring af udgifter og indtægter,« siger Kristian von Bengtson.

Kunne du finde på at forlade CS i fremtiden, hvis andre muligheder åbnede sig?

»Jeg forlader ikke det her projekt, før vi har fået sendt Peter i rummet. Den skal følges til dørs. Måske hvis nogen køber en ø til mig i Caribien og giver mig gratis drinks og en hængekøje at ligge i hele dagen, så måske … nej, ikke engang det.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>