Rapport om kummerlige arbejdsforhold får ingen konsekvenser for statens it-leverandører

Statens og Kommunernes indkøbsservice, SKI, har godkendt Dells redegørelse om de arbejdsforhold, som Danwatch i oktober 2013 problematiserede i en omtalt rapport. Rapporten får dermed ingen indflydelse på SKIs fremtidige samarbejde med hverken Dell eller andre leverandører.

Rapporten fra Danwatch omhandlede forholdene på fire kinesiske fabrikker, der producerer elektroniske komponenter til Dell. Af rapporten kunne man blandt andet læse, at de ansatte har en arbejdstid på op til 267 timer om måneden, ligesom der berettes om en timeløn på mellem syv og otte kroner.

Det er i strid med SKI’s CSR-krav (Corporate Social Responsibility, virksomheders samfundsansvar, red.), og derfor bad det Statsligt og kommunalt ejede selskab Dell og en række andre leverandører om redegørelser – og man kunne af SKI’s hjemmeside læse, at man ville »reagere prompte, hvis der opstår en begrundet mistanke om, at en leverandør ikke lever op til kravene«.

Læs også: Blev SKI ført bag lyset? Dell kendte til forhold på kinesiske skandale-fabrikker

Men leverandørerne har tilsyneladende rent mel i posen. Redegørelserne er kommet, og det er en tilfreds jurist fra SKI, der fortæller Version2, at alt er, som det skal være.

»Vi har gennemgået redegørelserne, og vi må konstatere, at de alle sammen lever op til kravene i vores rammeaftaler. De har fuldstændig afkræftet alt, hvad der kunne være af problemer«, siger Anja Piening, der er chef for Jura og CSR i SKI, og forklarer, at de leverandører, der bruger de omtalte fabrikker, har lovet at forbedre forholdene.

»Langt de fleste leverandører får slet ikke leveret noget nede fra de berørte fabrikker til opfyldelse af SKI’s rammeaftaler, og dem der gør, har alle sammen handlingsplaner på plads, som skal udbedre de problematiske forhold. Disse handlingsplaner er i fuld overensstemmelse vores krav«, siger Anja Piening til Version2.

Fortrolig dokumentation

Anja Piening understreger, at redegørelserne ikke vil få konsekvenser for leverandørerne, da beskriver en praksis, der er i overenstemmelse med SKI’s CSR-politik. Hun afviser dog at kommentere på, hvilken dokumentation for dette man har krævet.

Hvilken dokumentation skal man levere i sådan en sammenhæng her?

»Det får jeg svært ved at svare på, for så er jeg også nødt til at fortælle dig, alt hvad de har skrevet. Og der er streng fortrolighed omkring de indleverede rapporter«.

Kan du sige noget om hvilken dokumentation, man generelt bruger i denne her slags sager?

»Nej, for det er meget lidt generelt«.

Så det jeg hører dig sige er, at rapporten fra Danwatch ikke får nogen konsekvenser for jeres leverandører, men I kan ikke fortælle, hvordan de har dokumenteret, at de lever op til kravene?

»Ja, det kan du sige. Jeg kan fortælle dig, at de har dokumenteret det, men jeg kan ikke gå i detaljer med hvordan«, Anja Piening til Version2 og henviser til leverandøren for dokumentation.

Version2 har rette forespørgsel til Dell om karakteren af deres dokumentation for, at de lever op til SKIs CSR-krav, men Dell er ved deadline ikke vendt tilbage.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>