Replik: Danskernes affald giver værdi – også i Danmark

I Ingeniøren den 2. januar bliver jeg kritiseret for, at der ikke er en plan for danskernes affald i forbindelse med ressourcestrategien, at al vores affald ender i udlandet og kommunerne har for meget selvbestemmelse i forhold til centralsortering. Jeg bliver nødt til at slå fast, at ovenstående kritik ikke har hold i virkeligheden.

Med ressourcestrategien er formålet, at vi skal genanvende mere. I dag genanvender vi allerede noget af vores affald, og derfor findes der allerede virksomheder I Danmark, som lever af at behandle affaldet. Med ressourcestrategien gør vi markedet større og mere interessant.


Ida Auken er miljøminister (SF) Foto: Søren Malmose

Affald har en værdi, og den værdi kommer selvfølgelig også danskerne til gode. Derfor har regeringen blandt andet givet 200 mio. kroner til ressourcestrategien, der for eksempel støtter ny teknologi på affaldshåndteringen. Det vil også skabe flere arbejdspladser i Danmark.

Dele af de virksomheder, som kan bruge det sorterede affald ligger i Danmark som f.eks. byggeindustrien, biogasanlæggene og landbruget, men dele af virksomhederne ligger udenfor Danmark som f.eks. papirindustrien og jernindustrien. Det ændres der ikke på med ressourcestrategien, og det har heller ikke været meningen. Der er et internationalt marked for mange af de udsorterede fraktioner, og det er kun godt. De 200 mio. kroner skal vi bruge på at udvikle smarte løsninger, som betyder, at vi kan behandle affaldet bedre.

Centralt er, at mere affald skal genanvendes. Det sker gennem øget sortering og genanvendelse, og det vil vi gerne hjælpe kommunerne med. Der er afsat midler til støtte, sparring og vidensdeling til kommunerne, så de får lettere ved at løse opgaven.

Og nej hele infrastrukturen med alle detaljer er ikke på plads, men det er jo netop det arbejde, der går i gang nu både med staten og kommunerne som initiativtagere som opfølgning på strategien.

Det vigtige er, at vi kommer i gang. Nogle kommuner er gået foran og nu skal resten gerne med – sammen med erhvervslivet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>