Sms’er fordobler risiko for bilulykke

At skrive og læse sms’er under kørsel er noget af det mest farlige en bilist kan gøre. Det fastslår et amerikansk forskerhold fra Virginia Tech Transportation Institute (VTTI), som har undersøgt hvordan mobiltelefoner spiller ind i trafikuheld.

I en måned i 2011 har forskerholdet fulgt adfærden hos 204 amerikanske bilister. De amerikanske bilister fik installeret kameraer i bilens kabine, som optog bilisternes ansigt. Samtidig optog et andet kamera vejen forude, mens sensorer opfangede hastighed, acceleration, afstand til forankørende biler og andre relevante data.

Den data er så blevet koordineret med data fra bilisternes mobiltelefon, som viser hvordan bilisterne har brugt telefonen, hvornår og i hvor lang tid.

Her viser forskernes resultater, at de mest distraherende handlinger er at skrive eller læse sms’er og e-mail, at søge på nettet, eller at ringe op med håndkraft. Sms’erne fjernede gennemsnitligt bilisternes øjne fra vejen i 23 sekunder og øger sandsynligheden for en ulykke med to gange.

Rækker man ud efter en ringende mobil, eller leder man efter telefonnumre på mobilen, bliver risikoen for en ulykke øget med op til tre gange.

Håndfrie samtaler over mobilen er derimod ikke farlige i sig selv. Men det er derimod handlingerne i optakten til en samtale, hvor bilisten typisk skal til at finde mobilen frem og trykke på mobilen.

I USA mistede 3.328 bilister livet i 2012 som følge af distraheret kørsel.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>