Spansk vindkraft overhalede el fra atomkraft i 2013

De spanske elforbrugere i 2013 fik leveret hele 21,1 pct. af deres strømforbrug fra vindkraft mod 21,0 pct. fra atomkraft. Det viser foreløbige tal fra den spanske netoperatør REE.

Dermed har vindkraften for første gang overhalet atomkraften som hovedleverandør af strøm til de spanske elforbrugere i 2013, konstaterer REE i en ny rapport.

Samtidig med en vækst på 12 pct. i elproduktionen fra vindkraft har masser af regnvejr over den spanske halvø givet en betydelig større elproduktion fra vandkraft – en vækst på hele 16 pct. Det bringer den samlede andel af strøm fra vedvarende energikilder, inklusive solenergi, op på 42,4 pct. i 2013. Det er en vækst på 10,5 pct i forhold til året før.

Med til historien hører dog også, at det samlede energiforbrug i Spanien er faldet med 2,3 pct. samme år.

Da det er de kulfyrede og gasfyrede kraftværker, som har taget en slapper – en produktionsnedgang på henholdvis knap 15 og knap 10 pct – har den øgede VE-produktion også medført et betydeligt fald i CO2-udledningen fra den spanske elsektor. Samlet set er udledningen faldet med hele 23,1 pct. i 2013.

I alt har de spanske vindmøller produceret knap 54 TWh og vandkraften 32 TWh.

Den spanske halvø havde en samIet kraftværkskapacitet på 102,2 GW i 2013, hvilket er en forøgelse på 556 MW i forhold til året før. Det er især termisk solkraft og solceller, der er kommer flere af i Spanien sidste år. Af den nye kapacitet på 556 MW udgør solenergien de 440 MW.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>