Togfond-aftale på plads

Den store aftale om fordelingen af de 28,5 mia. kr. i Togfonden DK er faldet endelig på plads. Det skriver det socialdemokratiske folketingsmedlem Jesper Petersen på Twitter under overskriften ‘Hvid røg’.

Røg er ellers netop det, som forliget skal forsøge at gøre op med. Aftalen indebærer ifølge det udkast, der blev lækket til TV2 i går, nemlig 8,7 mia. kroner til at elektrificere strækningerne Fredericia-Aalborg, Aalborg-Frederikshavn, Vejle-Struer og Roskilde-Kalundborg.

Det andet store projekt, der skal finansieres af Togfonden er den såkaldte timemodel, der skal give timedrift mellem byerne på strækningen København-Odense-Aarhus-Aalborg og desuden mellem Odense og Esbjerg.

Timemodel kræver mange opgraderinger

Timemodellen kræver store anlægsinvesteringer – blandt andet en ny bane over Vestfyn til 4,9 mia. kr., en ny bro over Vejle Fjord til 4,3 mia. kr. og opgraderinger på strækningerne Fredericia-Vejle, Vejle-Horsens-Hovedgård og omkring Aarhus H til en samlet pris på én milliard kr. Næsten lige så mange penge skal bruges på at opgradere strækningen mellem Aarhus og Hobro, nemlig 0,9 mia. kr.

Timeplanen forudsætter desuden en ny bane mellem Hovedgård og Hasselager til 3,4 mia. kr. Men den del af strækningen – som skulle give en tidsbesparelse på seks minutter ved at køre uden om Skanderborg – kan ifølge udkastet tidligst blive besluttet i 2024, hvor forligsparterne kan se, om der er tilstrækkeligt med midler i fonden.

Forliget var ved at gå i vasken på grund af uenighed om, hvordan Vejle skal kompenseres for at blive delvist afkoblet for de nye superlyntog. Dansk Folkeparti havde fået regeringen til at acceptere at bygge en baneforbindelse til Billund Lufthavn og Legoland – men under mandagens forhandlinger krævede DF ifølge regeringen, at der blev bygget en letbane i stedet for en jernbaneforbindelse, samt at letbanen blev 100 procent betalt af staten. Det nægtede regeringen.

Læs også: DF-krav om letbane til Billund får tog-forhandlinger til at bryde sammen

Efter et gruppemøde i dag har DF imidlertid accepteret, at muligheden for letbane skal undersøges – uden samtidig at stille krav om, at en sådan løsning skal betales af staten. Der i den nuværende aftale afsat 750 mio. kr. til baneforbindelsen mellem Vejle og Billund. I 2024 vil Transportministeriet komme med et oplæg om alternative linjeføringer, herunder letbanen.

Den anden forligspartner, Enhedslisten, er også blevet imødekommet af regeringen på et af deres kardinalpunkter: at Ringsted stadig har en chance for at få timeplanens superlyntog til at stoppe i byen.

»Timemodellen fastlægger man om 12 år, når togfondprojekterne er færdiggjort. Og jeg er helt overbevist om, at man ender med at stoppe i Ringsted, fordi det er et helt centralt knudepunkt på Sjælland,« siger Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested til TV2 Nyhederne.

Derudover er der afsat penge til et par projekter med fokus på godstrafik. For at undgå, at godstog fra Sverige skal krydse passagertog på den nye København-Ringsted-bane, skal der laves en såkaldt fly-over på Ny Ellebjerg Station. På den måde bliver trafikken fra Øresundsbanen ført hen over en bro. Der bliver ligeledes afsat ekstra penge til et projekt på Hirtshals Havn, der skal gøre det muligt at flytte ekstra gods over på jernbanen.

I en pressemeddelelse på Transportministeriet hjemmeside, som i øvrigt er dateret til i går, siger Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) tillykke til danskerne oven på det, hun kalder ‘en moderne, hurtig og grøn jernbane.’

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>