Vask af pengesedler med superkritisk CO2 kan spare milliarder af kroner

Hvert år trykkes omkring 150 milliarder nye pengesedler verden over for at erstatte slidte pengesedler. Den samlede omkostning skønnes at være over 50 milliarder kroner. Samtidig skal centralbankerne på kontrolleret vis skaffe sig med 150.000 ton brugte pengesedler.

Kan man forlænge levetiden for pengesedler, som er mellem 3 og 15 år – med stor forskel fra land til land og på sedlernes nominelle værdi – så er der penge at hente.

Nabil Lawandy fra Spectra Systems i Providence i staten Rhode Island, USA, kommer nu sammen med Andrei Smuk fra det lokale universitet, Brown University, med en løsning i form af pengevask, som de har beskrevet i en artikel i Industrial & Engineering Chemistry Research.


Sammenligning mellem en urenset (øverst) og renset del af en amerikansk dollarseddel. (Foto. ACS)

Pengesedler ældes, når hudfedt på overfladen reagerer med luftens ilt, hvilket kan give sedlen en gullig farve.

For at forlænge sedlernes levetid vil Bank of England i 2016 introducere en plasticudgave af 5 pund-sedlen med et portræt af Winston Churchill. Allerede i 1988 sendte Australien dog de første polymerpengesedler på gaden. Andre lande har siden fulgt op, men papirsedler er stadig de mest almindeligt brugte.

Læs også: Briterne får pengesedler af plast i 2016

Superkritisk carbondioxid renser

Nabil Lawandy og Andrei Smuk har fundet ud af, at det er muligt at rense pengesedler med brug af superkritisk kuldioxid, som er en tilstand, der er karakteriseret af at have samme massefylde som en væske med en rumlig fordeling af molekyler, der er gasagtig.

Materialer i superkritisk tilstand anvendes bl.a. til rensning af kunstværker, og det er påvist, at de kan fjerne fingeraftryk.


Pengesedler renses effektivt med CO2 i en superkritisk tilstand, hvor det både er flydende og gasagigt, ved en temperature på 60 grader celsius og et tryk på 136 atm. (Foto: ACS)

For kuldioxid findes den superkritiske tilstand ved temperaturer over 31 grader celsius og et tryk på 73 atmosfære.

De to forskere undersøgte pengesedler fra USA, Storbritannien og Indien og fandt, at selv når sedlerne var bundtet i 100 styk, var det muligt med teknikken at fjerne 4 pct. af vægten i form af fedtlag.

Lawandy og Smuk noterer, at processen udelukkende fjernede hudfedt, kaffe- og oliepletter, bakterier og lign., men ingen indvirkning havde på sikkerhedsfeatures som hologrammer og phosphorescerende blæk.

De planlægger nu et storskalaforsøg, hvor de vil rense mere end 100.000 pengesedler i system, hvor superkritisk carbondioxid cirkuleres i en tank på 200 liter.

Når det er udført, vil de være bedre i stand til at skønne omkostninger ved processen og sætte denne i forhold til gevinsten ved en længere levetid for pengesedler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>