Vestager om tillidsreform: Mere plads til ingeniørernes faglige vurderinger

Ingeniører ansat i det offentlige skal have større indflydelse på arbejdsopgaver og procedurer. Det skal være slut med meningsløse processer, der får både ansatte og borgere til at ryste på hovedet.

Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) har store forventninger til den tillidsreform for modernisering af den offentlige sektor, som regeringen har lanceret i samarbejde med arbejdsmarkedets parter:

»Vi vil skabe en kulturforandring med mere plads til de faglige vurderinger,« fastslår hun.

Opret dit cv på Jobfinder – og lad din næste arbejdsgiver finde dig.

Reformen bygger på syv principper for tillidsfuld forvaltning og handler om ‘at fremme en offentlig varetagelse af og kultur med fokus på tillid, samarbejde, resultater, effektivitet, nytænkning, kvalitet og faglighed’. Men hvad betyder det helt konkret for den tekniske sagsbehandler i stat eller kommune?

»Det betyder blandt andet, at vedkommendes faglige vurdering ikke skal mudres til af, at vi, der sidder langt væk fra de konkrete afgørelser, blander os med detailregulering,« forklarer Margrethe Vestager.

Glæde hos IDA

Reformen lægger blandt andet op til ændret styring i det offentlige, så der i stigende grad fokuseres på mål og resultater. Ledelse og styring skal ifølge principperne tage afsæt i tillid og ansvar, og netop den ambition vækker glæde hos Ingeniørforeningens formand, Frida Frost.

»Vi skal over til, at man også i det offentlig begynder at måle på output. Det kræver dog, at nogen hjælper de enkelte forvaltninger med at klarlægge, hvordan det giver mening at måle værdi,« siger Frida Frost.

De fleste af os er mimoser, når det kommer til forandringer i vores arbejdsliv
Margrethe Vestager, økonomi- og indenrigsminister (R)

Handler det for eksempel om miljøvurderinger, burde der ifølge Frida Frost i højere grad foretages individuelle vurderinger af de enkelte virksomheder fremfor ureflekteret at foretage samme type målinger hos alle.

Tilliden til, at medarbejdere og ledere i større omfang udøver individuelle skøn, peger frem mod en helt anden ledelseskultur end den, der eksisterer i det offentlige i dag, understreger Frida Frost.

Ledelse baseret på dialog og åbenhed kommer ikke af sig selv. Derfor burde reformen ifølge formanden følges op med ekstrabevillinger til lederudvikling.

»Skal tillidsreformen lykkes, skal man investere og opkvalificere de offentlige ledere. En tillidsbaseret ledelseskultur kræver ledere, der tør slippe regelrytteriet og tage større ansvar. Det kræver en anden måde at tænke ledelse på,« fastslår Frida Frost.

Ingeniørchefer får bundkarakter

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne sidste år viste en undersøgelse foretaget af IDA, at den nærmeste chef får bundkarakter af de offentligt ansatte ingeniører. Men IDA’s opfordring til flere midler til efteruddannelse af lederne vækker ikke umiddelbart genklang hos Margrethe Vestager.

»Der følger ikke automatisk et efteruddannelsesprogram med reformen, som alle offentlige ledere nu skal igennem. Det handler om at anvende de ressourcer, man har til lederuddannelse i dag, på en bedre måde, der understøtter de nye principper,« mener Margrethe Vestager.

Offentligt ansatte ingeniører, som Ingeniøren har talt med, peger på, at det vil kræve en beskæring af regler og procedurer, hvis intentionen om et større fagligt råderum skal indfries. Den løsning er ministeren ikke varm på:

»Vi har dårlige erfaringer med at tage enkeltregler ud, da det oftest viser sig, at en regel har en god begrundelse. Det kan virke angstprovokerende og skabe usikkerhed – som at fjerne en tand i tandrækken. Hvad sker der så med den, der sidder ved siden af?« spørger Margrethe Vestager retorisk.

Læs også: Ikke arbejdspres, men uretfærdige chefer giver stress

Nogle af de regler, som kommunerne har lagt oven på den centrale regulering, er ministeren imidlertid klar til at se nærmere på, men understreger samtidig, at hun ikke tror, at en kulturforandring kan ske revolutionært.

»Vi må lige så stille ændre badevandstemperaturen. Det er jo mennesker, vi har med at gøre,« pointerer Margrethe Vestager.

Evaluering vil være aburd

Hun henviser til, at regeringen og arbejdsmarkedets parter har besluttet at oprette et Center for Offentlig Innovation, der netop skal indsamle og sprede viden om nye og innovative arbejdsmetoder på tværs af den offentlige sektor. De gode ideer skal sprede sig som ringe i vandet, mener ministeren.

»De fleste af os er mimoser, når det kommer til forandringer i vores arbejdsliv. Og det har jeg stor respekt for, men derfor må vi også acceptere, at denne her kulturforandring kommer til at tage tid,« fastslår Margrethe Vestager.

Hun lægger derfor heller ikke op til en gennemgribende evaluering af tillidsreformen, der ville kunne dokumentere, hvorvidt den offentlige sektor efterlever de syv principper. Det ville med ministerens ord være ‘absurd’ på den ene side at gennemføre en reform, der har til formål at skabe større fokus på resultater frem for procedurer, og på den anden side kræve hvert eneste skridt dokumenteret og kortlagt.

»Den bedste test bliver virkeligheden. Det vigtigste er, at de offentligt ansatte kan mærke, at de er en del af noget, der flytter sig. At de ikke er alene med forandringerne,« påpeger Margrethe Vestager.

Læs også: Kommuneingeniørens løn slæber sig opad

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>