»Vores ingeniører har ikke brug for mellemledere«

Hvorfor finansiere et dyrt mellemlederlag, når både produkt og medarbejdertrivsel bliver langt bedre uden? Det er rationalet bag den ultra-slanke organisationskultur i it-virksomheden Xtel , der består af 60 medarbejdere, men ikke en eneste mellemleder. Ifølge Torben Lund Clement, it-ingeniør og administrerende direktør i Xtel, fungerer ingeniørerne, der udgør 95 procent af medarbejderstaben, faktisk bedst uden overordnet koordinering.

»Vores ingeniører har ikke brug for mellemledere, så enkelt er det. De er selvstændige, nysgerrige og motiveres af selv at stå med ansvaret,« fortæller Torben Lund Clement.

Vil du spottes af virksomhederne? Læg dit CV ind på Jobfinder

Xtel har oplevet stærk vækst, siden virksomheden blev grundlagt med seks mand i 2005. I dag er der 60 medarbejdere i virksomheden, der arbejder som underleverandører inden for Embedded og Wireless teknologi. Kundekredsen spænder fra små opstartsvirksomheder til nogle af verdens største firmaer inden for mobiltelefonteknologi. Trods de seneste års markante udvidelser har det ikke været på tale at ansætte mellemledere.

Jeg mener, at vi leverer bedre løsninger ved ikke at have mellemledere.
Torben Lund Clement, it-ingeniør og administrerende direktør i Xtel.

»Det øger fleksibiliteten, at ingeniørerne selv har kundekontakten og hurtigt kan omstille sig. De forstår produktet og kan se de muligheder, der opstår undervejs i processen. Jo flere lag, der ryger ind mellem kunde og udvikler, jo større er risikoen for misforståelser. Jeg mener, at vi leverer bedre løsninger ved ikke at have mellemledere,« vurderer Torben Lund Clement.

Slank struktur giver konkurrencefordel

Hans erfaring er, at mellemledere ofte bliver budbringere af information, de ikke har 100 procent forståelse for, og det mudrer kommunikationen både mellem kunde og udvikler og internt mellem afdelinger. Fordelen ved ikke at have ansat mellemledere er desuden, at Xtel kan holde prisen nede på et konkurrencedygtig niveau. Torben Lund Clement forklarer:

»Vi er i skarp international konkurrence, og vores struktur giver os en klar konkurrencefordel, som de indiske og østeuropæiske it-virksomheder ikke kan kopiere. De kan ikke undvære mellemlederlaget, da deres ingeniører sjældent har det samme selvstændige mindset som danske ingeniører.«

Læs også: Disse medarbejdere skaber resultater, men overses af ledelsen

Han understreger dog, at det ikke skal forstås sådan, at Xtel kører helt uden ledelse. Hans primære opgave som administrerende direktør er at sætte de overordnede rammer og sørge for, at alle bevæger sig i samme retning. Desuden er der udpeget enkelte koordinatorer, der bruger 20 procent af deres tid på at sikre videndeling i såkaldte kompetencegrupper. Den resterende tid udvikler koordinatorerne produkter på lige fod med deres kolleger.

»Vokser vi i fremtiden, håber jeg, at vi stadig kan bevare samme slanke struktur uden mellemledere. Vi har simpelthen hverken tid eller råd til en masse koordinerende funktioner, hvis vi skal klare os på de internationale markeder,« lyder vurderingen fra Torben Lund Clement.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>