4,4 mia. år gammel krystal fundet i Australien

Så bliver det ikke meget ældre. En mikroskopisk zirkonium-krystal på bare 200 x 400 mikrometer, eller hvad der svarer til det dobbelte af et hårs diameter, blev i 2001 fundet i et område af Australien, kaldet Jack Hills, i den vestlige del af landet. Det skriver Nature Geoscience.

Nu viser analyser, udført af University of Wisconsin i USA, at den lille krystal tilmed er 4,4 mia. år gammel. Det er bemærkelsesværdigt, da det vurderes, at Jorden er 4,5 mia. år gammel, hvilket altså vil sige, at der inden for de første 100 mio. år må være blev dannet en fast skorpe. Tidligere har man ment, at sådan en skorpe først blev dannet for 3,8 mia. år siden.


Hvis Jorden blev skabt for 4,4 mia. år siden, så blev den lille zirkonium-krystal skabt bare 100 mio. år efter.

John Valley, der er professor ved University of Wisconsin, og som har stået i spidsen for undersøgelserne, siger, at fundet af en så gammel krystal måske betyder, at miljøet på Jordens overflade dengang ikke var nær så voldsomt, som man tidligere har antaget.

Læs også: På sporet af det tabte mikrokontinent Mauritia

For at kunne afgøre alderen har forskerne brugt to forskellige metoder. Den første foregår ved at måle henfald af uran-isotoper til bly-isotoper. Problemet med den metode er, at den kun er nøjagtig i et lukket system, hvor der hverken tilføres eller fjernes uran eller bly.

Metoden kan også være usikker, hvis blyatomerne over tid flytter rundt inde i zirkon-krystallen. Så ud over det brugte forskerne en metode, hvor enkelte blyatomers masse kan bestemmes ved hjælp af ‘atom-probe tomography’.

Jordskorpens nøjagtige alder interesserer forskerne, da det kan være med til at afgøre, hvornår livet opstod:

»Hvornår blev jorden beboelig for liv? Hvornår blev den kold nok til, at livet kunne opstå,« siger John Valley til Reuters.

Med en alder på 4,4 mia. år er det ifølge John Valley muligt, at det først liv kunne være opstået for 4,3 mia. år siden. De ældste beviser for liv vi i dag har er 3,4 mia. år gamle.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>