Asymmetrisk isbryder baner vej for sejlads gennem Nordøstpassagen

Baltika. Sådan lyder navnet på en helt ny type isbryder, der er bygget med et asymmetrisk skrog for at rydde et større område med is.

Hvor almindelige isbrydere kun rydder en sejlrende med en bredde på 20 meter, så kan Baltika – og hendes tre søsterskibe – skabe en sejlrende på hele 50 meter. Dermed kan én isbryder alene eskortere tankskibe gennem isfyldt farvand.

Tricket er, at Baltika er udstyret med tre dieselelektriske thrustere, en forrest og to bagerst, der kan dreje 360 grader. Thrusterne kan få skibet til at sejle sidelæns med en vinkel på op til 30 grader, og den ene side af skibet er formet, så skibet lettere glider op på isen for at knuse den med skibets 3.800 GT.

Baltika er designet og patenteret af ingeniørfirmaet Aker Arctic, der har fået det bygget på Artech Helsinki Skibsværft efter en kontrakt på 576 millioner kroner med det russiske transportministerium. Aker Arctic har store forventninger til den nye skibstype, kaldet ARC100, som i en større udgave, ARC100HD, skal operere i området syd for Nordpolen, hvor den skal assistere skibe, der sejler i Nordøstpassagen.

Nordøstpassagen vinder frem

I takt med den smeltende is er interessen for Nordøstpassagen steget. I 2012 søgte 46 skibe de russiske myndigheder om tilladelse til at sejle gennem passagen, men sidste år var det tal allerede steget til 250 ansøgninger allerede efter årets første otte måneder.

Ruten gennem Nordøstpassagen er da også markant kortere for skibe, der f.eks. sejler fra russiske Murmansk til japanske Yokohama. Syd om Europa og gennem Suezkanalen er ruten 23.780 kilometer, men gennem Nordøstpassagen er ruten kun 10.686 kilometer.

Baltika kan rydde op til 0,6 meter tykt is ved sidelæns sejlads, men må skifte til forlæns eller baglæns sejlads, hvis isen bliver tykkere. I første omgang vil russerne bruge skibet til isbrydningsopgaver og miljøopgaver i Den Finske Bugt, hvor skibet får hjemhavn i Skt. Petersborg.

Under dæk har Baltika også en spildevandstank på 900 kubikmeter, der kan separere olie og vand. Med en slags kranbetjent arm kan Baltika nemlig hjælpe med at indsamle olie.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>