Bing censurerer kinesiske søgninger – også uden for Kina

Opdatering: Microsoft afviser, at der foregår nogen form for censur af søgeresultaterne uden for Kina. Læs Microsofts forklaring.

En Bing-søgning på Dalai Lama – som i Kina er en kontroversiel person – vil give helt forskellige søgeresultater, afhængigt af om søgningen sker på engelsk eller på kinesisk.

Det skriver The Guardian, som har forsøgt med forskellige søgninger, udført fra USA, på skiftevis engelsk og kinesisk.

En engelsk søgning giver de resultater, man kan forvente, nemlig Dalai Lamas egen webside, Wikipedia-artiklen om ham samt en række nyheder. Der er også billeder af Dalai Lama på søgesiden.

Samme søgning på kinesisk giver omvendt links til en udsendelse om Dalai Lama lavet af kinesisk stats-tv, samt artikler om ham på Baidu Baike, et kinesisk svar på Wikipedia, som også er underlagt censur.

Og det er tilsyneladende ikke bare et tilfældigt resultat af sprog, for samme søgning på Google på kinesisk giver resultater, som ikke alle er fra Kina og dermed underlagt censur.

Flere andre eksempler viser samme tendens, og tjenesten FreeWeibo.com, der gør det muligt at søge anonymt på sociale medier i Kina, er helt umulig at finde med en kinesisk søgning i Bing, mens den dukker fint op hos Google.

Charlie Smith, der står bag FreeWeibo.com, forstår ikke, hvorfor Bing har udbredt censuren fra Kina til hele verden. Det er statsstyret propaganda, man får med de kinesiske søgninger, men uden at Microsoft gør opmærksom på, at der bliver censureret i søgeresultaterne, mener han.

»Vi troede, det var en fejl, så vi skrev til Microsoft, og de svarede ‘ingen kommentarer’,« siger han til The Guardian.

Avisen selv har heller ikke fået svar fra Microsoft om Bing-censuren.

Udenlandske tjenester som Google og Bing er underlagt censur i Kina, mens andre, for eksempel Twitter, bliver blokeret helt.

Kravet om censur har tidligere fået Google til at flytte søgemaskinen ud af Kina, så det ikke var Google selv, der skulle stå for censuren, men i stedet myndighederne, som må lægge det ind over.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>