Blog: Et jordskælv er på vej indenfor ERP markedet

På samme måde som der langs brudlinier i en jordskælvszone bygger sig spændinger op, så bygges der i øjeblikket i IT verdenen spændinger op, som kan udløses meget pludseligt. Der sker naturligvis hele tiden små rystelser, som når firmaer går fra windows XP til windows 7 eller der skal installeres CRM systemer i stedet for regneark. Men nogle gange er rystelserne lidt større, som dengang PCen brød mainframens dominans.

En af de større brudlinier løber i øjeblikket igennem ERP markedet. Mange IT direktører eller CIOs har de seneste år kørt med et drænet IT budget på grund af krisen. Det betyder at legacy indikatoren generelt set er opadgående. De næste år skal de beslutte, om de skal opgradere det gamle ERP system eller skifte til noget andet.

Hvilke kræfter påvirker ERP brudlinien?

Der er flere forskellige faktorer, som påvirker den beslutning. Specielt fire er værd at fremhæve.

Consumerization of IT – ”tingene skal virke som min iPhone”
Folk har i dag meget klare forventninger til, hvordan IT skal virke og se ud. Disse forventninger er formet af deres erfaringer med computere fra privatlivet. Firmaer som Netflix, apple, facebook, instagram, spotify osv. Har sat standarden for hvordan IT skal virke. Hvis man ikke er i gang uden instruktion på et sted mellem 15 og 16 sekunder, så er det videre til det næste. Når man tænker på at ERP systemer normalt implementeres sammen med månedlange kursusforløb for de ansatte, som skal bruge det, kan man se, at der er store spændinger. Før i tiden kunne det gå fordi, der ikke var nogle forventninger, da computere ikke var så burgervenlige og udbredte som de er i dag.

BYOD – ”jeg vil udfylde mine expense reports på min iPad mens jeg ser X-factor”
Når nu direktionen og ledelsen de seneste år har givet sig selv ipads og iphones i julegave eller bare i gave, så dannes der pludselig en forståelse for, at det kunne være smart, hvis man også kunne bruge denne mobile tingest til noget arbejde (der er også nogle skattetekniske detaljer her). Derfor vil der blive et øget pres på, at man kan tjekke mail og lave det mest fornødne fra sine egne devices.
I dag er ERP normalt hegnet ind bag firmaets firewall, og kan kun tilgås fra firmaets egne computere. Derfor opstår der spændinger mellem forventningerne til klassisk ERP og den virkelighed, som kan tilbydes.

Teknisk gæld – ”En opgradering kan være dyrere en ny-implementering”
Et klassisk ERP setup skal løbende patches, servere opgraderes og dertil kommer at selve ERP suiten også skal opgraderes en gang i mellem. Det koster en hel del og medfører ofte ikke ubetydelige driftsrisici, da der jo naturligvis er blevet lavet nogle customiseringer under vejs. Jo længere tid der går, jo mere stiger prisen og risikoen.

Transformation af ITs selvopfattelse – ”teknik? det må vi købe ude i byen”
For nogle år siden begyndte man at snakke om, at en CIO pludselig skulle tænke på at levere sådan noget fremmed noget som forretningsværdi. En CIO vil derfor i dag i stigende grad distancere sig fra at føle det tekniske som sin forpligtelse. Det vil man hellere overlade til andre. Om det så er hosting, vedligehold eller en decideret SaaS model man går efter, så vil det i hvert fald være et pres på at få ERP driften ud af den daglige ansvarssfære.

Spørgsmålet er så om de spændinger, der er bygget op resulterer i et jordskælv af den type vi så i Japan 11. Marts 2011, eller er vi tættere på det, der ramte Danmark 11. December 2008? Et scenarie kunne være at majoriteten af de eksisterende ERP leverandører blev jævnet med jorden og nye SaaS baserede ERP systemer ville skyde op i stedet. Under alle omstændigheder vil vi nok snart finde ud af det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>