Bygherrer: DR-kendelse sætter stop for rådgivernes ansvarsflugt

Den 81 mio. kr. store erstatning, som DR er blevet tilkendt af Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed i sagen om de fejlprojekterede bobledæk i DR-Byen, bliver mødt med begejstring hos Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang.

»Mange bygherrer har haft et billede af, at det var for nemt for rådgiverne at slippe for et ansvar, også i sager, hvor det er meget tydeligt, at rådgiverne ikke har levet op til den standard, som man kunne forvente,« siger han.

Læs også: Ni års strid om bobledæk-fejl slut: Rådgiver skal betale DR 81 mio. kr. i erstatning

I voldgiftssagen mellem DR og Bubbledeck Danmark Aps (BD) og Niras, som BD havde hyret som statiker, mente dommerne, at Niras’ fejl var af så grov en karakter, at retten tilsidesatte de ansvarsbegrænsninger, som BD havde i kontrakten med DR, og som Niras havde i kontrakten med BD.


Voldgiftrettens afgørelse i sagen mellem DR og koncernens rådgivere på byggeriet af DR Byens nyhedshus kommer til at ændre den måde, som byggebranchen samarbejder på i fremtiden. Rådgiverne vil ikke længere kunne skrive sig ud af ansvarsforpligtelser, mener Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang. (Foto: DR)

Så selvom BD havde begrænset deres ansvar til én mio. kr., og Niras havde begrænset sit ansvar til 100.000 kr., blev DR tilkendt en erstatningssum på 81 mio. kr. i sagen om bobledækkene.

Afgørelsen betyder ifølge Henrik L. Bang, at rådgiverne ikke fremover vil kunne skrive sig ud af et ansvar.

»Det er en vigtig afgørelse, som sender et signal om, at når man påtager sig en opgave, så skal man også have ressourcerne og kompetencerne til at løse den,« siger han.

»Når man finder behov for at hyre en statiker, så er det jo fordi, man vil være helt sikker, at tingene er i orden. Derfor er det godt at se, at når de så alligevel ikke er i orden, så er der en konsekvens i tingene. Det savner bygherrerne i andre sammenhænge i samarbejdet med rådgiverne.«

Læs også: DR og Niras slås på ottende år om fejlberegning af bobledæk

Ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) kan afgørelsen betyde, at det bliver dyrere at bruge anerkendte statikere fremover, for med dommen er der ifølge FRI ikke længere nogen sammenhæng mellem det relativt lave honorar for statikeropgaver, og det ansvar, som man påtager sig.

Men prisstigninger er helt i orden, hvis bygherrerne fremover kan regne med statikernes attesteringer, siger Henrik L. Bang:

»Jeg tror, at de fleste bygherrer vil have det sådan, at så kan det godt være, at tingene bliver dyrere, men man betaler ikke for at få et: Ja, projektet er måske i orden. Man betaler for at få at vide at: Ja, projektet er i orden.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>