Cowi hjælper norsk alpinhåb i jagten på OL-guldet

I morgen, søndag, begynder mændenes styrtløbskonkurrence ved vinter-OL i Sotji. Og for at hjælpe verdens pt. hurtigste skiløber, det norske alpine guldhåb Aksel Lund Svindal – og resten af det norske landshold – til at stille top-forberedt til de udfordrende og ukendte løjper i Rosa Khutor, har Cowi specialudviklet et banebrydende værktøj.

Efter at have overvejet at tage fly og laserscannere og sågar droner i anvendelse for at skaffe sig et overblik over løjpen, endte Cowi med at udvikle en langt hurtigere og billigere løsning, der oven i købet overholder reglerne. De tillader nemlig fotos og film i løjperne.

Valget faldt på en specialudviklet håndholdt løsning, der benytter seks GoPro-kameraer (små, hårdføre videokameraer) på et stativ eller en hjelm. Kameraerne er konfigureret i en position, så de kan optage i 360 grader, opad og nedad og på den måde give adgang til detaljeret information om løjperne, der dels er bygget om siden prøve-OL, dels højst sandsynligt er påvirket af vejrvariationer.

Filmen giver mulighed for at stoppe ved hver enkelt port, vælge en udgangsvinkel og se, hvilke referencepunkter i terrænet, der kan bruges for at få den rigtige retning i både styrtløb og super-G (storslalom).

Prøv selv at navigere i en 360 graders optagelse på Cowis video fra det norske fjeld Gaustablikk her (sæt videoen på pause, hvis du vil ændre synsvinkel):

»Det er en udfordring at lave en god 360 graders film, og det resultat, Aksel ser på skærmen, er faktisk sat sammen af tre forskellige film, behandlet i tre forskellige softwareprogrammer,« forklarer Marius Finsrud, specialist på fotogrammetri i Cowi.

Det tager under en time, fra træneren har kørt løjpen igennem, til Cowi har analyseret, kalibreret og synkroniseret filmresultateterne fra de seks kameraer. Så er resultatet klart til at blive brugt af trænerteamet under gennemgangen af løjpen aftenen før konkurrencen.

Løberne får filmen på deres tablets og smartphones, så de let kan inspicere løjpen i detaljer, når de har behov for det.

Kendskabet til løjpens profil

Løsningen giver Svindal, der også sikrede sig en hoben guld-, sølv og bronzemedaljer ved det seneste vinter-OL i Vancouver, og resten af det norske hold mulighed for at inspicere sporet og derved skære de afgørende millisekunder af gennemløbstiden:

»OL-løjperne er helt nye for os. Kamerasystemet vil bidrage til at udligne fordelen for dem, som har kørt løjperne igennem. Ikke mindst vil de give os på det norske landshold en fordel foran dem, som ikke har testet løjperne,« siger Aksel Lund Svindal.

»I Sotji bliver det helt afgørende at have en god oplevelse af løjpens profil før hvert løb,« tilføjer Aksel Lund Svindal, der senest vandt guld.

I Norges Skiforbunds alpinafdeling understreger videnskabelig ansvarlig Robert Reid også fordelen ved at råde over en teknologi, som ingen af de udenlandske konkurrenter har adgang til:

»Det gør det muligt at identificere og analysere specielt svære partier af Sotjis udfordrende løjpeprofiler,« siger han.

Se Cowis egen video om projektet her:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>