CPR-Søren får bødestraf for at vise ministres cpr-numre


Foto: Christian Rubek

Københavns Byret har idømt Søren Louv-Jansen, også kendt som ‘CPR-Søren’, en bøde på 3.500 kroner for at have offentliggjort flere danske politikeres personnumre. Det skriver Ekstra Bladet.

Offentliggørelsen af cpr-numrene skete i form af en hjemmeside med et lotteri, hvor man relativt let kunne gætte sig frem til flere fremtrædende politikeres cpr-numre.

Læs også: Dansk hjemmeside har adgang til alle CPR-numre: Her er Thornings CPR-nummer

It-studerende Søren Louv-Jansen oprettede hjemmesiden for at demonstrere, hvor let det var at få fat i cpr-numre, og som kritik af, at kendskabet til et cpr-nummer stadig regnes for tilstrækkelig identifikation til eksempelvis at oprette kviklån eller mobilabonnementer. Oplysningerne blev hentet ved at udnytte mobilselskabernes hjemmesider.

Hans protestaktion blev imidlertid mødt med en politianmeldelse.

Læs også: It-studerende sigtet for at offentliggøre Thornings CPR-nummer

Anklagemyndigheden havde i første omgang krævet en bøde på 10.000 kroner, men ifølge Ekstra Bladet vurderede byretten, at det var en formildende omstændighed, at det skete for at påpege et sikkerhedsproblem, samt at hjemmesiden med personnumrene hurtigt blev lukket.

Oven i bøden på 3.500 kroner skal Søren Louv-Jansen også betale sagsomkostninger på mindst 4.000 kroner, oplyser Facebook-siden ‘Støt CPR-Søren’, hvor der også er organiseret en indsamling.

Læs også: Prisen for at afsløre brist i personnumre: CPR-Søren får bøde på 10.000 kroner

Dommen falder efter et retsmøde i sidste uge, hvor Søren Louv-Jansens forsvarer krævede frifindelse. Første argument for at droppe sagen var, at der ikke var tale om en entydig offentliggørelse af cpr-numrene – det var jo et lotteri med fire muligheder.

»Anklageren blev spurgt, om hun kunne udpege det rigtige af de fire numre. Det kunne hun jo ikke,« fortalte Søren Louv-Jansen til Version2 efter retsmødet.

Andet argument var, at det skete for at påpege et problem, som Søren Louv-Jansen allerede et år før havde forsøgt at rejse opmærksomhed om blandt politikerne – uden det store held.

»Så min forsvarer kom med nogle argumenter, mens anklageren ikke rigtig havde noget nyt at komme med. Jeg synes, at vi gjorde det rigtig godt,« sagde ’CPR-Søren’ om retsmødet.

Læs også: It-studerende risikerer bøde på 25.000 kroner for CPR-happening

Læs også: CPR-Søren: Vestager løser slet ikke problemet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>