Dansk drone sniffer til røg fra skibe

En ny dansk drone kan sikre en bedre overvågning af miljøskadelige stoffer i røgen fra skibe i danske farvande.

Det er den lille it-virksomhed Explicit, der har udviklet dronen, som skal give myndighederne bedre mulighed for at holde skibene i ørerne. Målet er at fange skibe, der eksempelvis ikke overholder internationale regler for udledning af svovl.

I nordeuropæiske farvande må skibes brændstof højst indholde 1 procent svovl, men den grænseværdi vil falde til 0,1 procent fra 1. januar 2015. Problemet er at tjekke, om skibene overholder kravene. Det kræver i dag dyre flyovervågninger eller inspektioner i havnene.

Teknologien, som Explicit har søgt patent på, kombinerer positionsdata fra skibene (AIS) og vejrdata med autonome droner, der er udstyret med gassensorer til måling af kuldioxid, svovldioxid og kvælstofoxider samt en avanceret softwareplatform til håndtering af data.

Med virksomhedens teknologi kan systemet beregne, præcist hvor røgfanen fra et skib befinder sig.

»Dronen finder herefter selv frem til skibet og måler udledningen gennem de gassensorer, som er monteret ombord, og rapporterer resultaterne tilbage til systemet,« forklarer Explicits direktør Jon Knudsen i en pressemeddelelse.

Teknologien er i øjeblikket ved at blive udviklet og testet i samarbejde med Force Technology. Målet er at have de første droner klar til at overvåge skibstrafikken, når de nye skrappere svovlregler træder i kraft til nytår.

Miljøstyrelsen har støttet projektet med en million kroner fra Program for Grøn Teknologi.

Søfartsstyrelsen og Danmarks Rederiforening indgår som partnere i projektet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>