Danskere kan som de første i verden måle ultra rent vand

Forskere fra Danmarks Nationale Metrologiinstitut (DFM) har udviklet en målecelle, der gør det muligt at måle direkte og meget præcist på renheden af vand. Målecellen er den første i verden, der er godkendt til brug på målinger af ultra rent vand. Det skriver DFM selv i en pressemeddelelse.

Bag målecellen står ph.d. Hans Dalsgaard Jensen og ph.d. Carsten Thirstrup, som er tilknyttet det måletekniske institut, der hører under DTU.

Den ny metode betegnes som banebrydende inden for måleteknisk viden, og sidste år vandt Hans Dalsgaard Jensen international anerkendelse, da han modtog en pris for sit paper om metoden ved en måleteknisk konference i USA.

»Indtil nu har industrierne, som anvender rent og ultra-rent vand i deres produkter, målt på en indirekte måde, fordi der ikke har været bedre kalibreringsmetoder tilgængelige. Og derfor har de ikke kunnet være 100 procent sikker på vandets renhed,« siger Hans Dalsgaard Jensen.

Vands ledningsevne er afgørende

Cellen kan afgøre renheden af vandet ved at måle på den elektriske ledningsevne, hvilket primært afhænger af koncentrationen af salte og ioner. Jo dårligere ledningsevne, desto renere vand.

Da der kun skal meget små mængder forurening til at ændre ledningsevnen af vand, er en måling af ledningsevnen den mest simple metode til at bestemme renheden. En koncentration på én part per billion natriumklorid (husholdningssalt) vil eksempelvis ændre ledningsevnen med 4 procent.

»I rent vand er fjernet partikler, biologisk materiale og den største mængde af ioner, så der kun er en lille mængde opløste salte og gasser tilbage i vandet. Et mål for vands renhed hænger sammen med den elektriske ledningsevne. Ved at måle ledningsevne kan man fastslå renheden,« siger Hans Dalsgaard Jensen, der fortsætter:

»Man kan illustrere ledningsevneskalaen ved at starte med havvand, som vi opfatter som meget salt. Fjerner man 99 procent af saltet, får man drikkevand, fjerner man 99 procent af det tilbageværende salt, har vi destilleret vand, og fjerner man yderligere 99 procent af saltet, når vi til ultra-rent vand, som vi kan udmåle med vores nye metode,« forklarer han.

Ultra rent vand er vigtigt for industrien

Ultra rent vand anvendes blandt andet i medicinalindustrien, der lovmæssigt er forpligtet til at sikre, at medicin, der skal injiceres i kroppen, indeholder meget rent vand.

»Det er for eksempel lovpligtigt inden for den farmaceutiske industri at teste, om vandet er rent nok til at fremstille produkter af. Lidt polemisk kan man sige, at nu får man også en metode, der rent faktisk kan løse opgaven,« siger Hans Dalsgaard Jensen.

Samtidig bruges meget rent vand af kraftværker i turbineanlægene for at mindske energispildet på kemisk at nedbryde metaller og legeringer i vandet. Ligeledes inden for elektronikproduktion sikrer brugen af uforurenet vand, at produkterne ikke bliver ødelagt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>