Dårlig rådgivning har forsinket og fordyret sygehusprojekt

Mangelfuld planlægning samt fejl og mangler i projektmaterialet er grunden til, at både byggeriet af akutsygehuset og af det psykiatriske sygehus i Aabenraa bliver forsinket, og at byggeriet af første fase af det nye akutsygehus i regionen overskrider budgettet med mellem 30 og 60 millioner kroner.

Det mener sygehusbygherren, Region Syddanmark, der ikke lægger fingrene imellem i sin kritik af de to totalrådgivere Creo Arkitekter og Aarhus Arkitekterne. Bortset fra de konsekvenser, som dårligt byggevejr med megen regn og en lang vinter mellem 2012 og 2013 har haft, giver regionen de to arkitektfirmaer skylden for, at projekterne er skredet.

På sit møde i december fik regionsrådet besked om forsinkelserne, og at de ville betyde, at fase 1 først kunne tages i brug i slutningen af oktober i år, men intet om, at budgettet ville blive sprængt. Det kom først frem i en efterfølgende orientering af sygehusbyggeriets styregruppe.

Med hvor meget er rådgivere og bygherre uenige om. Et estimat fra totalrådgiverne siger 60 millioner. Men da regionen har penge i reserve og samtidig mener, at nogle af totalrådgivernes estimater er for høje, kan beløbet halveres, vurderer regionen.

»Vi er meget utilfredse med det materiale, som totalrådgiverne har leveret, men håber, at overskridelsen ikke bliver så stor, som de forventer,« siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for regionens innovationsudvalg.

Nu forsøger Region Syddanmark at søge erstatning fra totalrådgiverne, fortæller Karsten Uno Petersen:

»Vi mener, at vi har juridisk rygdækning til at kræve, at totalrådgiverne dækker en del af de udgifter, der er forbundet med en forsinkelse. Deres mangelfulde rådgivning har været med til at forsinke projektet og dermed fordyre det,« siger han.

Ingeniøren har forgæves forsøgt at få totalrådgivernes udlægning af sagen.

Prisen for den 22.000 kvadratmeter omfattende fase 1 var planlagt til omkring 550 millioner kroner.

Én konsekvens af fase 1’s uheldige forløb kan blive, at fase 2, hvor Cowi netop er blevet valgt som totalrådgiver, risikerer at blive beskåret.

Psykiatribyggeri forsinkes

En anden konsekvens er, at også psykiatribyggeriet bliver forsinket. Fase 1 omfatter et næsten 2.000 kvadratmeter stort børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium, hvor en del skal være integreret i somatikkens familiehus. Ambulatoriet var planlagt til at stå færdigt i januar 2014, men forsinkelsen på fase 1 af somatikkens projekt skubber indflytningen et halvt år til juni måned.

Også starten af fase 2 af psykiatribyggeriet bliver forsinket. Fase 2 omfatter opførelse af alle øvrige psykiatriske døgnfunktioner og ambulatorier. Forsinkelsen betyder, at fase 2 er klar til indflytning i juni 2015.

Forsinkelsen er på cirka fire måneder og skyldes primært forsinket opstart af levering af betonelementer. I kølvandet på forsinkelserne er der rejst to voldgiftssager i sammenhæng med psykiatrisygehusets byggeri.

Til gengæld ser det ikke ud til, at forsinkelsen fører til, at det samlede psykiatribyggeri på 20.000 kvdratmeter bliver dyrere end den afsatte ramme på 474 millioner kroner.

Helt færdig i 2020

Hele akutsygehuset skal stå færdigt i 2020, og fase 2 går efter planen i gang i 2017.


Akutsygehusets elementer er tre lange hvide fingre, der kommer til at fordele sig på grunden. (Ill.: Cowi)

Cowi har sammen med underrådgiverne Friis & Moltke, Ravn Arkitektur og Møller og Grønborg tegnet et sygehus, der har et budget på 720 millioner kroner, kommer til at indeholde 122 nye senge, 42 standardambulatorier, 24 specialtilpassede ambulatorier, en ny intensivafdeling med 13 senge og en helikopterlandingsplads og – efter regionrådsformand Carl Holsts mening – kommer til føje sig smukt til de eksisterende bygninger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>