De nyuddannede ingeniører har igen sværere ved at få job

Nyuddannede ingeniører, der bevæger sig ud på arbejdsmarkedet, bliver i stigende grad mødt af en lukket dør, når de henvender sig til potentielle arbejdsgivere. Det viser den seneste opgørelse fra Akademikernes (AC), som stammer fra december sidste år.

Mens 26,0 procent af dimittenderne var uden arbejde i december 2012, var tallet i december 2013 steget til 27,7 procent. Betegnelsen dimittender dækker folk, der har været kandidater i under et år.

Opret din egen jobagent på Jobfinder, og lad den finde din næste arbejdsgiver.

Stigningen blandt de nyuddannede på knap to procentpoint sker samtidig med, at den gennemsnitlige ledighed blandt de øvrige ingeniørårgange er faldet fra 2,3 procent i december 2012 til 1,8 procent i december 2013.

Den samlede arbejdsløshed for alle årgange inklusive dimittenderne faldt fra 2,9 procent til 2,4 procent i perioden december 2012 til december 2013.

Finn R. Larsen, formand for Akademikernes (og frem til 31. december formand for Ansattes Råd i IDA), mener, der er to årsager til, at det trækker ud med at få de unge i job.

For det første eftervirkningerne fra finanskrisen, som får virksomhederne til at holde lidt igen med ansættelserne. For det andet den politiske dagsorden om, at antallet af offentligt ansatte skal holdes i ave:

»Dele af det offentlige arbejdsmarked er sandet til, og selvom det ikke absorberer så mange som det private arbejdsmarked, medvirker det til dimittendledigheden,« vurderer Finn R. Larsen.

Læs også: Hvordan holder jeg modet oppe under min jobsøgning?

Overgangen fra studieliv til arbejdsmarked er kritisk, og her går ingeniører heller ikke ram forbi.
Michael Jacobsen, sekretariatschef, a-kassen Akademikernes.

Falder markant efter et år

Han fremhæver dog, at dimittendledigheden nok ligger højt for den alleryngste årgang af ingeniører, men at den til gengæld falder markant, når man ser på ingeniører, der har været uddannet i et eller to år.

Mens antallet af ingeniørdimittender, der har været ledige i under et halvt år således tæller 345 personer, er tallet faldet til 134 for dem, der har været ledige i op til et år efter endt studium. 73 ingeniører har modtaget dagpenge på dimittendsats i halvandet år. Endelig har 30 ingeniører været på dagpenge i op til to år uden at få afprøvet deres uddannelses i praksis.

»Mens andre akademikergrupper generelt har sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet, lykkes det i det store hele for ingeniørerne. Traditionelt har ingeniørledigheden været lav, og det er årsagen til, at de nyuddannede efter et par år, når ned på den samme lave ledighedsprocent som resten af ingeniørerne,« siger Finn R. Larsen.

Vanskelig overgang til arbejdslivet

Ifølge Michael Jacobsen, sekretariatschef i a-kassen Akademikernes, har der altid været en forhøjet ledighed blandt nyuddannede, som afhængigt af konjunkturerne er mere eller mindre udtalt:

»Overgangen fra studieliv til arbejdsmarked er kritisk, og her går ingeniører heller ikke ram forbi. Men det er vigtigt at bemærke, at ledigheden blandt de nyuddannede falder meget hurtigt i løbet af det første halve år,« påpeger han.

Han vurderer dog, at der er grund til en vis optimisme:

»Der er ingen tvivl om, at der er ved at komme gang i hjulene, og at det vil øge beskæftigelsen. Men det kræver også, at vi gennem beskæftigelsespolitikken giver de ledige en jobrettet indsats, så særligt dimittenderne kan få fodfæste på arbejdsmarkedet – og få lejlighed til at vise, hvad de kan,« siger Michael Jacobsen.

Samlet set viser statistikken fra december 2012 en dimittendledighed på 30,1 procent for unge, der er blevet færdige med en akademisk uddannelse inden for det seneste år.

Læs også: Hvad lægger virksomhederne vægt på, når de ansætter?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>