DSB har haft syv år til at gøre enmandsbetjening på Kystbanen klar

Transportministeriet har i syv år kunnet fjerne togførerne på Kystbanen og gå over til enmandsbetjente tog.

I kontrakten mellem ministeriet og DSB Øresund (dengang DSB First) fra 2007 er det en såkaldt tillægsydelse, når der både er tog- og lokofører på strækningen. Det har ministeriet kunnet opsige med et halvt års varsel.

Selve grundydelsen består altså i, at togene kun skulle bemandes af lokoføreren. Det pointerer Transportministeriet over for Ingeniøren, efter at DSB er blevet forsinket med at indføre de enmandsbetjente tog.

Læs også: DSB fastholder enmandsbetjente tog på Kystbanen

Nedgang i billetsalget på strækningen de sidste par år har ført til et behov for at spare 30 mio. kr. for. Derfor valgte Transportministeriet i juni 2013 at opsige kontrakten på at have togførere med om bord.

Enmandsbetjeningen skulle derfor træde i kraft 15. december sidste år, og 50 togførere blev fyret. Men DSB blev nødt til at udskyde ordningen på grund af uforudsete udfordringer. DSB regner med at kunne drive Kystbanen uden togførere i dagtimerne fra 1. maj i år.

Option på togfører på samtlige togafgange

  • Trafikstyrelsen kan under hele kontraktperioden, med 180 kalenderdages varsel, beslutte, at der skal være 1 togfører på samtlige togafgange mellem Helsingør og København H. Trafikstyrelsen kan med det samme varsel beslutte at aflyse brugen af optionen.

  • Optionen udløses automatisk fra driftsstart, forudsat at Banedanmarks sikkerhedsinstruks SIN (Ø/V), Instruks 7 Tog uden togfører, ikke har anført, at der på strækningen Helsingør – København H. kan fremføres enmandsbetjente tog. Dette meddeler Trafikstyrelsen senest 360 kaldenderdage inden driftstart.

Kilde: Transportministeriet

Læs også: Smalle og krogede perroner bremser enmandsbetjening på Kystbanen

I et svar til Folketingets Transportudvalg d. 27. januar 2014 svarer tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr på, hvorfor enmandbetjeningen er blevet udsat:

»DSB er ved implementeringen af enmandsbetjening generelt ved at udfordre de historiske kutymer på sikkerhedsområdet, og kan ikke igangsætte enmandsbetjening, før processen med godkendelse af ekstern assessor og Trafikstyrelsen er gennemført.«

Ifølge Dan Stig Jensen, direktør for DSB Øresund, er det desuden EU-forordninger på sikkerhedsområdet, som er kommet til, efter at kontrakten blev indgået, som forhaler enmandsbetjeningen.

De sikkerhedsudfordringer, der har vist sig mere komplicerede end som så, er blandt andet, at der bliver nødt til at være 1-3 kameraer på alle perroner og stationer fra Hovedbanegården til Helsingør, så lokoføreren kan kontrollere alle indgange inden afgang. Der skal også sættes ekstra lys op for at sikre lokoføreren tilstrækkeligt udsyn. Mange af udfordringerne har DSB og Banedanmark ifølge DSB-direktøren ikke kunnet forudsige, da f.eks. jordbunden har vist sig at volde problemer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>