DTU vrimler med lederspirer

Klokken er 17.05. Oplægget begynder om ti minutter, men indtil videre er kun få af 75 tilmeldte mødt op. Arrangementet er ellers flyttet til større lokaler, da der oprindelig kun var plads til 50 unge lederspirer. Interessen har været stor, men nu ser Ulrik Helledi fra IDA Lederforum, arrangøren bag, en smule bekymret ud.

Fem minutter senere myldrer de ind. For de fleste studerende på DTU varer skoledagen fra 8 til 17, men den lange dag har ikke forhindret dem i at være her. Alle tilmeldte er mødt frem.

Opret et cv på Jobfinder. Så er du lidt tættere på et nyt job.

Ulrik Helledi byder velkommen med store gloser om fremtidens ledelse, som ifølge ham er i en brydningstid.

»Teknologi og urbanisering driver udviklingen,« siger han.

Inden han giver ordet videre, stiller han de studerende sandwich og øl i udsigt til slut. Først til det seriøse.

Ny virkelighed for ledere

‘Har du en leder i maven?’ lyder oplægget fra erhvervspsykolog Jens Christian Hovind, som forklarer, at der er flere måder at lede på. Nogle går i front og viser vejen, mens andre ser det som deres fornemste opgave at få andre til at samarbejde.

»Men der er en ny virkelighed for lederne derude,« siger han. 

Læs også: Syv ting som kun fantastiske ledere gør

»Den virkelighed indebærer, at lederne ikke længere har monopol på at vide noget først. Teknologi har gjort den samme viden tilgængelig for alle.«

Hvor lederne engang havde længe til at tænke, inden de skulle videregive information, er de nu nødt til at fokusere anderledes. De skal blive bedre til at samarbejde, og ledelse skal være mindre hierarkisk.

Med det in mente skal de studerende teste deres egen lederprofil. Hver især rangerer de nogle udsagn, ud fra hvordan de bedst passer på deres personlighed. Det handler blandt andet om deres vilje til at hjælpe andre, behov for magt, og hvordan de tror, at andre ser dem.

Mange specialister i lokalet

Testen deles ud, og det næste kvarter bliver tavsheden kun brudt en enkelt gang, da en pige spontant udbryder:

»Det er altså svært, det her.«

Resultatet gøres op. Har du flest point i A, er det udtryk for et afhængighedsbehov, hvor du finder det vigtigt at være social og have tætte relationer. Har du flest i P, har du et behov for at præstere, som betyder, at du søger udfordringer og aldrig er tilfreds med status quo. Har du derimod flest i I, er du primært drevet af et ønske om indflydelse og magt.

Læs også: Specialisterne taber lønkapløbet til lederne

»Der må være mange P’er i dette lokale,« siger Jens Christian Hovind og får sparket gang i debatten.

Han har ret. De fleste har mange point i kategorien P, som betyder, at de ofte er drevet af trangen til altid at præstere bedre. Det får en af de studerende til at bemærke, at specialister ofte bliver udnævnt til ledere:

»Men de egner sig ofte ikke til det, gør de? Altså når det altid handler om at præstere?«

Og hvad er den gode leder egentlig, vil de fleste gerne vide. Jens Christian Hovind må erkende, at han ikke har formlen på at være en god leder. I stedet beder han de studerende komme med eksempler på, hvordan de får ledererfaringer.

Målet er en lederpost

Buddene er mange. Én har været leder på Roskilde Festival, mens en anden er spejderleder og har taget kurser i ungdomsledelse. En tredje arbejder som frivillig i en organisation, hvor han har taget en coach­uddannelse og udfordrer sig selv på sine ledersider.

Og så er der 24-årige Simon Rasmussen, som er i gang med en kandidat i kemisk og biokemisk teknologi. Allerede inden han begyndte i gymnasiet, havde han kortlagt sin vej til lederjobbet. Når han til sommer har afsluttet sin uddannelse, satser han på at stå med drømmejobbet i en af de store rådgivende ingeniørvirksomheder.

»Og så skal der helst ikke gå mere end ti år, før jeg sidder i lederstillingen,« siger han.

Klokken er blevet 19.30. Ulrik Helledi afbryder oplægget og beder om hurtig feedback. Der er ros fra salen, men samtidig også ubesvarede spørgsmål. For én ting er, at der ikke findes en formel på, hvordan man bliver leder.

»Men hvordan finder jeg så min mavefornemmelse?« lyder det.

Igen må Jens Christian Hovind blive svar skyldig.

Og så er der øl.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>