Efter bøvl i årevis: Nu virker DR-streaming

Har du forsøgt dig med at se ’Arvingerne’, ’Borgen’ eller andre af DR’s hit-serier via dr.dk, har du tidligere risikeret at skulle kæmpe med fejl, lange loadtider og lav videokvalitet, hvis mange andre samtidigt ville kigge med.

Faktisk var problemer med streaming fra dr.dk både i 2012 og 2013 det emne, som DR modtog flest klager over.

Læs også: Vrede seere klager over dårlig DR-streaming

Men nu kan du roligt prøve igen og glemme tidligere tiders problemer. DR’s plan for at løse problemet – outsourcing af hele distributionsopgaven – er nemlig nu blevet gennemført efter godt et års forarbejde. Og det har givet et mærkbart løft i kvaliteten, fortæller chefen for DR Teknologi, Mikkel Müller.

Læs også: DR vil streame Forbrydelsen fra skyen – dr.dk outsources

»Vi kan se, at der er en betydelig forbedring i kvaliteten hos brugeren, via den statistik, vi får tilbage. Det var også et af de klare formål med outsourcingen,« siger han til Version2.

Leverandøren, Akamai, blev valgt i september, efter at foråret blev brugt på ’grundigt forarbejde’ og et EU-udbud, og i december begyndte DR så at flytte indhold til Akamais servere. Nu er stort set alt indhold flyttet til Akamai.

Tidligere har DR selv haft alt videoindholdet på egne servere, men kæmpede med kapacitetsproblemer, hvor det var svært at følge med danskernes interesse for at se tv via nettet.

»Ud over kvaliteten havde vi tidligere et stort problem med skalerbarheden. Vi havde ikke kapacitet nok, når der var mange brugere på. For eksempel om søndagen, hvor der nu kører ‘Arvingerne’, har vi en meget stor belastning. I søndags havde vi 30.000 samtidige brugere på et afsnit af ‘Arvingerne’, og samlet sender vi 30-35 gigabit/sekund,« siger Mikkel Müller.

‘Den eneste rigtige vej’

Selvom DR havde direkte forbindelser til alle de store internetudbydere fra serverrummet i DR-Byen, var det ikke en holdbar løsning i længden.

»Med vores interne løsning var det hele jo én node, mens Akamai har global infrastruktur og har servere stående hos rigtig mange internetudbydere. På den måde kan de fordele det ud meget bedre, end vi nogensinde selv ville kunne,« siger Mikkel Müller.

På samme måde slipper DR-teknikerne nu for at skulle slæbe ny hardware hjem i samme tempo, som danskerne slubrer mere streamet tv i sig.

»Vi har tidligere haft ret betydelige investeringer til vores eget setup, som vi undgår fremadrettet. Streaming er i meget voldsom vækst, så det var afgørende, at vi fandt en leverandør, der kan håndtere de peaks, vi har. Det var den eneste rigtige vej,« siger Mikkel Müller.

Apps på vej til telefoner og tablets

At sende opgaven med at servere video for danskerne ud til en leverandør er dog ikke en spareøvelse. DR skal betale pr. gigabyte video, danskerne ser, og det løber hurtigt op i mere, end DR selv brugte tidligere, da brugen af streamingtilbuddet er i kraftig vækst.

»Hovedformålet var at sikre en bedre oplevelse for brugerne, og det bliver ikke billigere end før. Jo større succes, det bliver, jo mere koster det os. Men så håber vi helt klart også, at vi får en reduktion i antallet af klager, selvom nogle af klagerne over streaming ikke handler om teknik, men om udsendelser, vi ikke har rettigheder til at vise på nettet,« siger han.

Næste projekt for streamingfolkene hos DR er at gøre det lettere at se tv via sin telefon eller tablet. Til sommer er det derfor planen at lancere apps til iOS, Android og Windows Phone.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>