ESA vil beskytte rumfartøjer med knoglekul fra dyr

Pigment fra brændte dyreknogler, der i fortiden blev brugt til hulemalerier, dukker nu op igen – på rumfartøjer.

Det er den europæiske rumfartsorganisation ESA i samarbejde med amerikanske Nasa, som har udset sig pigmentet til solbeskyttelse af det rumfartøj, der indgår i Solar Orbiter-programmet, skriver ESA.

Ved hjælp af en ny teknik bliver fartøjets varmeskjold således påført dette brændte knoglekul, inden det bliver sendt af sted i 2017. Herefter skal det tage billeder af Solen fra en afstand af blot 42 millioner kilometer, hvilket svarer til lidt over en fjerdedel af distancen fra Solen til Jorden.


Et hold fra det irske selskab Enbio demonstrerer her de varmeabsorberende egenskaber ved et varmeskjold fremstillet af en titaniumplade påført ‘Solar Black’ som igen er fremstillet af brændte dyreknogler. Fra venstre Nigel Cobbe, vicedirektør for forretningsudvikling, John O’Donoghue, CEO og dr. James Carton, programleder for industrielle overflader. (PR-foto) Foto: Enbio/NovaUCD

Det betyder samtidig, at fartøjet skal kunne holde til 13 gange så meget sol, som vi skal her på Jorden, og det kan betyde temperaturer helt op mod 520 grader Celcius.

Tilbage i 2010 begyndte materialespecialisterne hos ESA at se sig om efter egnede isoleringsmaterialer, fordi det gik op for dem, at de materialer, der ellers var i brug, ikke var tilstrækkelige til denne mission.

Læs også: Ny ESA-rumsonde skal helt ind til Solen


Et materiale, der normalt bruges til at coate medicinsk udstyr, skal beskytte det rumfartøj, der indgår i Solar Orbiter-programmet. Foto: ESA

I første omgang forsøgte de sig med kulfiberstof, men de indså snart, at det ikke var inden for rumfartsindustrien, de skulle regne med at finde noget, der var robust nok.

Svaret fandt de hos det irske selskab Enbio, som havde udviklet et stof, der blev brugt til at coate implantater af titanium til medicinsk brug.

»Vi sprayer metaloverfladen med et slibemateriale for at sandblæse oxid-laget af, og så har vi inkluderet et andet materiale, der indeholder de egenskaber, vi har brug for. Dette vil i samme ombæring indtage pladsen efter oxid-laget,« fortæller John O’Donoghue, som er adm. direktør i Enbio.

Metoden betyder, at det nye lag er godt indlejret i metallet i stedet for bare at blive malet på. Det bliver en del af metallet og skaller derfor ikke af.

Enbio vil bruge materialet, som de nu kalder Solar Black, til varmeskjoldet på rumfartøjet. Det er lavet af en slags sort calciumfosfat, fremstillet af brændt knoglekul. Brændt knoglekul bliver normalt fremstillet ved at forkulle dyreknogler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>