Forbrugerrådet: Forældet persondatalov giver virksomheder frit spil

De danske forbrugere har ikke mulighed for at have overblik over hvilke virksomheder, der ved hvad om dem – og hvad de bruger deres viden til. Det er meldingen fra forbrugerrådets chefjurist Anette Høyrup, der finder det problematisk, at området indsamling af oplysninger om privatpersoner er dårligt reguleret.

»Vi har en forældet persondatalovgivning og en cookie-lov, der ikke kører efter hensigten. Som det er nu, så kører virksomhederne deres eget løb og prøver sig frem«, Siger Anette Høyrup til Version2, og tilføjer, at der ligger en vigtig opgave i at få oplyst borgerne om, hvor lidt privatliv de rent faktisk har på internettet – og hvad det kan betyde.

Ifølge Anette Høyrup er der nemlig blandt danske forbrugere en tendens til, at man ikke står så stejlt på det digitale privatliv, da man ikke føler, at man har noget at skjule. Men et afkald på privatlivet kan få konsekvenser, der er svære at gennemskue for den enkelte

»Vi ved, at der er virksomheder i Danmark i dag, der lever af at kombinere de oplysninger der er offentligt tilgængelige om folk med de informationer, de kan trække ud af de sociale medier. Og det giver en utrolig skarp profil af den enkelte forbruger, som de så kan bruge til, hvad de vil«, siger Anette Høyrup til Version2, og kommer med et par eksempler på, hvad konsekvenserne kan være.

»Prisdiskrimination er en af de ting, der er relevante i den forbindelse. For det kan være fint nok med en målrettet annonce, men hvad hvis virksomheden bruger oplysninger om din indtægt eller dit helbred til at sætte prisen anderledes?«, siger Anette Høyrup.

Retten til at blive glemt

I EU forhandler man på tredje år om en ny persondataforordning, der skal gøre de europæiske regler på området mere tidssvarende – det skal til afstemning i . Og Anette Høyrup ser en lysere – og mere privat – fremtid i den opdaterede persondataret – blandt andet ”retten til at blive glemt”.

»Det ser rigtig godt ud. Der er lagt op til, at borgeren får udvidede muligheder for at kræve sine data slettet fra diverse databaser, ligesom det kan pålægges virksomheder at lave privatlivsvurderinger og mærkninger, af de databaser, som de indsamler informationer til«, siger Anette Høyrup til Version2.

*Anette Høyrup og Birgitte Kofod Olsen fra Rådet for Digital Sikkerhed holder oplæg om persondata og privatliv på Konferencen ”Offentlig Digitalisering 2014 – på vej mod d-land” i Århus d 19. Marts. *

Læs også: Vind en billet til Dansk IT’s digitaliseringskonference

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>