Hele verdenshistorien forklaret i én bog – A History of the World

A history of the world





Computerworld Læser er vores nedslag på spændende, underholdende eller lærerige bøger vi falder over.

Det er ikke nødvendigvis nyheder, bestsellers eller bøger med direkte relation til it – men bøger som har en relation til udviklingen af de videnskaber, den historie eller kultur, som er en del af den teknologiske og digitale hverdag, vi nu lever i.

Menneskets historie er mindst lige så spændende som nogen roman:

Fra vandringerne ud af Afrika over forsvundne landbroer til de første spæde samfund, hvor forfædrene blev begravet i gulvet, og adgangen til huset skete gennem taget.

Fra krigeriske græske bystater til den amerikanske fred – og imellem der en uendelig række af krige og grænsedragninger.

Det er den fascinerende historie om os, som den engelske BBC journalist Andrew Marr har skrevet. Han har, i modsætning til den normale britiske underspillede stil, kaldt den en historie om verden – men det er ingen underdrivelse.

For hvor undervisningen i både folkeskole og gymnasium nødvendigvis må være både anekdotisk og eurocentrisk, er A history of the World det ikke.

Og det er måske bogens stærkeste kort: At sammenhænge, civilisationsmøder, vidensdeling og paralleller trækkes op.

“Menneskehedens historie er blodig, rodet og fuld af næsten lige så mange tilbageskridt som fremskridt”

For hvor havde Europa været, hvis ikke grækernes viden var blevet gemt hos araberne, eller hvis ikke matematikken og kunsten var vandret fra det muslimske Granada i nutidens Spanien til et dengang tilbagestående Europa?

Skotland vandt, Italien tabte
Er man, som denne anmelder, levende interesseret i historie og kulturhistorie, er der meget at nikke genkendende til – men også rigtig meget nyt: Hvordan Italien var rustet til at starte industrialiseringen, men på grund af religion og styreformer blev det i stedet i Skotland, industrialiseringen slog rod.

Vi får også historien om, hvordan Japan formåede at lukke af for resten af verden i næsten 300 år efter de første dårlige erfaringer med europæiske besøgende.

Hvordan to russiske kulturer konkurrerede, den ene mørk og autoritær, den anden mere kosmopolitisk og åben – og hvordan den mørke og autoritære i sidste ende vinder og dermed aldrig får gjort op med det slavelignende livegne-system, som Vesteuropa med den sorte død får løftet sig delvist ud af.

Indsigt, overblik og sammenhæng på 612 sider
Kort sagt: På sine 612 sider får Andrew Marr formået at skabe indsigt, overblik og sammenhæng på en måde, som burde være obligatorisk at læse for enhver, der har en interesse menneskehedens fortid og fremtid – og enhver der påberåber sig historiens ret eller et arguments “naturlighed”.

Lektionen fra “A history of the world” er i hvert fald klar: Menneskehedens historie er blodig, rodet og fuld af næsten lige så mange tilbageskridt som fremskridt. Men med bøger som Andrew Marrs kan vi i det mindste forstå den lidt bedre.

Andrew Marr: A History of the World. Udgivet af Macmillan i september 2012, 512 sider (paperback). Anmeldelsen er udgivet i samarbejde med Bogblogger.dk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>