Hjemmebygget ‘ballute’ skal bremse dansk rumkapsel på vej mod Jorden

Rummet 100 kilometer over vores hoveder er alligevel så højt oppe, at de danske raketbyggere er nødt til at bygge en såkaldt ballute for at få deres næste rumkapsel sikkert ned.

Rumkapslen TDS80 skal sidde på toppen af den ni meter høje raket Heat 2X, der skal testes til maj fastspændt til jorden. Hvis testen forløber fint, har kapslen udsigt til at komme op i højder nær rummet, og på vej ned ville kapslen opnå faretruende hastigheder og temperaturer uden noget til at bremse den.

En ballute er en mellemting mellem en ballon og en faldskærm – navngivet med en kombination af de engelske ord for de to genstande. Balluter har tidligere været brugt i rumfarten, blandt andet på Gemini-kapslen, og Armadillo Aerospace har også brugt teknologien.

Typisk bliver en ballute fyldt med gas for at få sin dråbeform, men rumkapselbygger Kristian von Bengtson og hans makker, faldskærmsdesigner Søren Gregersen, vil helst opfinde en mekanisk løsning, hvor balluten folder sig ud ved brug af kulfiberstænger eller pianostænger – ligesom et Hello Kitty-telt fra Fætter BR, forklarer Kristian von Bengtson.

Danskerne har allerede bygget en prototype i nylon, som er udstyret med en række åbninger. Ideen er nemlig, at luftstrømmen gennem åbningerne vil hjælpe med at give balluten sin form.

Prototypen har været testet ophængt under en blæser, men en ny udgave skal afprøves i vindtunnelen hos Copenhagen Air Experience, hvor vindhastigheden kan komme op på 250 km/h.

I virkeligheden opnår ballute og kapsel hastigheder over lydens. I den hastighed vil temperaturen komme op på et par hundrede grader, og derfor skal den endelige ballute formentlig bygges af det flammehæmmende materiale Nomex. Det bliver i dag brugt i alt fra racerkørerdragter over airbags til Mars-rovere.

Foruden at bremse kapslen hjælper balluten med at holde kapslen stabil, men i cirka tre kilometers højde bliver den koblet af, og en faldskærm på otte kvadratmeter, en ‘drouge’, bliver skudt ud. Den bremser hastigheden til ti meter i sekundet.

»Hvis balluten går i stykker, er det usikkert, om kapslen vil over­leve. Men hænger den iturevet og blafrer over kapslen, giver den stadig vindmodstand, og så kan kapslen stadig have en chance. Men det vil ikke se godt ud,« siger Kristian von Bengtson.

Han forventer, at kapslen er helt færdig med alt udstyr til juni, og opsendelsen af Heat 2X vil så finde sted umiddelbart efter eller i sensommeren. Alt afhænger dog af den kommende test af raketmotoren, der er udskudt fra 1. marts til sidste halvdel af maj. Udskydelsen skyldes, at raketbygger Peter Madsen gled på et stykke is, slog hovedet og fik midlertidigt hukommelsestab. Han er dog i bedring nu, men har fået besked af lægen på at holde sig i ro.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>