Hollandsk politi lukker kriminel hjemmeside gemt i Tor-netværket

Våben, stoffer og bitcoins. Alt sammen solgt og handlet ulovligt på hjemmesiden Utopia, der har været godt skjult af det hemmelige Tor-netværk.

Politiet i Holland har tirsdag gennemført aktionen ‘Commodore’ og anholdt fem personer, der står bag de ulovlige salg på Utopia, skriver britiske BBC. Ved at benytte Tor-netværket, som tilbyder en ‘hidden service’, der forvrænger blandt andet ens IP-adresse, har de kriminelle holdt sig skjult for offentligheden.

Kun gennem Tor-netværket har man kunnet finde frem til hjemmesiden. Alligevel er det lykkes det hollandske politi at grave siden frem, og angiveligt skulle politiet have sendt en besked ud på Tor-netværket efterfølgende, hvor de skriver, at ‘ingen kan føle sig sikre på netværket’, skriver BBC.

Denne nye, hollandske sag kommer efter sagen med hjemmesiden Silk Road tilbage i oktober, der indtil sin lukningen også solgte narko. Siden blev senere afsløret af det amerikanske FBI, som i den forbindelse også beslaglagde bitcoins til en værdi af 17 millioner.


Det hollandske politi har blandt andet beslaglagt denne maskinpistol i forbindelse med lukningen af hjemmsiden Utopia. Foto: Dutch National Police

Tilbage hos den hollandske sag med siden Utopia har politiet konfiskeret bitcoins til en værdi af 3,3 millioner kroner, maskinpistoler, håndvåben, stjålne kreditkort og et væld af forskellige typer narkotika. Ved at bruge bitcoins som betalingsmiddel på Utopia-siden, kunne ejerne nemlig holde salget skjult for politiet og myndighederne.

Læs også: FBI lukker Silk Road og arresterer manden bag

Dansk forbud i spil

Tor-netværket har desuden også været ramt af den større sag om børneporno, som har været skjult takket været netværket. Desuden frygter en stribe myndigheder i USA og Europa, at terrorister bruger netværket til skjult at kommunikere.

Siden den tidligere it-konsulent i det amerikansk NSA Edward Snowden begyndte at lække sin viden om NSA’s massive overvågning af internettet, er antallet af brugere på Tor-netværket mere end tredoblet.

I Danmark har især Socialdemokraternes Trine Bramsen, som sidder i Folketingets retsudvalg, været fortaler for at indføre et forbud mod brug af Tor-netværket. Det er sket på baggrund af politiet, der har bedt om flere redskaber til at bekæmpe it-kriminalitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>