Hoppende kæmpekarper slår turister omkuld og truer USA’s store søer

På Mississippi-floden fisker man ikke med fiskestang. Her holder man bare et net ud i luften. Siden 1970’erne har asiatiske karper nemlig spredt sig så voldsomt, at de flere steder har udkonkurreret næsten alle fisk, og kommer man sejlende i de områder, hopper fisk i hundredevis skræmte op af vandet og lander i de net, som lokale holder ud i luften.

Det lyder som lykken for en lystfisker, men sådan ser hverken erhvervsfiskere, turister, biologer eller myndighederne på det. Når de op til 50 kilo store fisk hopper op af vandet, slår de nemlig i nogle tilfælde turister omkuld eller lander på bådens gashåndtag, så den bliver ustyrlig.

Biologerne fra Illinois naturhistoriske overvågningsstation sejler f.eks selv rundt med beskyttelse omkring bådens rat, og instrumentpanel, og de hader fisken.

Den asiatiske karpe blev ellers selv budt velkommen til USA af amerikanske dambrug i syden, der så den som en miljøvenlig måde at holde dammene rene på. De spiser nemlig 20 procent af sin egen kropsvægt i plankton hver dag. Men så endte en gruppe fisk i en lokal flod, og i dag er den asiatiske karpe udbredt i 23 stater, viser en rapport fra National Wildlife Federation.

De seneste år har fiskene bevæget sig længere og længere nordpå gennem Missisipifloden og nærmer sig nu Chicago, der er indgangen til Lake Michigan. Passerer karperne Chicago, så har de frit spil i de store amerikanske ferskvandssøer, der dækker et område på størrelse med Storbritannien, og det vil være katastrofalt for økosystemerne, skriver Associated Press.

Ingeniører har allerede installeret elektriske barrierer i den korteste forbindelsesvej mellem Lake Michigan og Chicago, 50 kilometer fra Lake Michigan. Eksperter frygter at karperne for længst er begyndt at trænge gennem den usynlige barriere, da man har fanget karper på ‘den forkerte side’, skriver International Business Times.

I kamp med elhegn, bobler, støjsendere og kemikalier

Derfor er U.S. Army Corps of Engineers blevet sat til at komme med løsninger og fremlagde tidligere på måneden sine forslag. Det mest kontroversielle er at installere sluseporte i hele Chicagos kanalsystem til en pris på 80 milliarder kroner.

Men sluserne kan først være færdig om 25 år, og de kan ikke holde alle karper ude, slet ikke hvis skibstrafikken stadig skal fungere. Sluserne kan heller ikke forhindre, at en fisker tømmer sin spand med madding i form af fiskeyngel fra karper på den forkerte side af sluserne.

Andre mulige løsninger er flere elektriske barrierer, at pumpe mere ilt i vandet, eller øge kuldioxidniveauet i dele af floderne, at sprede kemikalier eller simpelthen sætte net op i floderne.

En af de mest effektive metoder tyder dog på at være en kombination af støjsendere, bobler og lys til at skræmme fiskene væk, skriver CBS Chicago.

Amerikanerne holder sig selv tilbage fra at spise karperne. Chicago har en lokal kok forsøgt at sælge burgere med kød fra karperne, men salget går ikke godt, skriver The Telegraph.

Youtube er fyldt med videoer af de hoppende karper som denne, hvor en amerikansk familie ender med at tage flugten i en båd halv fyldt med karper:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>