Hundredevis på gaden i protest mod NSA-overvågning

Flere hundrede privatlivsentusiaster var i dag på gaden for at demonstrere mod masseovervågning i anledning af den internationale aktionsdag ”The Day We Fight Back”. Aktionsdagen skal manifestere folkets krav om rettigheder på internettet verden over – med henvisning til succesen ved en lignende protest mod ophavsretslige lovforslag SOPA i 2012.

Der var en del færre fremmødte end de mere end tusinde mennesker, der havde annonceret deres ankomst på de sociale medier, men adskillige hundrede havde dog trodset regn og kulde for at tilkendegive deres utilfredshed.

Den danske demonstration gik under parolen ”Tag Internettet Tilbage”, og var arrangeret af den internetpolitiske tænketank Bitbureauet, PROSA og it-politisk forening.

Inden demonstrationen bevægede sig fra den amerikanske ambassade på Østerbro til Christiansborg Slotsplads, var der flere taler, og blandt andet BitBureauets talsperson Troels Møller leverede en bredside til både NSAs massive overvågning og de danske myndigheders passive reaktion på på Edward Snowdens afsløringer af samme.

»De danske politikere siger, at der ikke er noget der tyder på, at der foregår ulovlig overvågning af Danmark. Vi er ligeglade om det er lovligt eller ulovligt – vi vil bare ikke overvåges«, sagde Troels Møller fra den mobile talerstol til stor applaus fra publikum.

Den samme gamle sang

Det var en broget skare, der bevægede sig fra Østerbro til Christiansborg, og demonstranterne talte alt fra folkepensionister til hætteklædte unge med de efterhånden ikoniske Guy-Fawkes masker, der snart bruges som symbol på alle former for internet-relateret aktivisme.

Da forsamlingen nåede parlamentet var der flere taler, heriblandt Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Pernille Skipper har markeret sig ved adskillige gange at udbede sig et klar svar fra regeringen på spørgsmål om omfanget af NSA og andre udenlandske efterretningstjenesters overvågning af Danmark og danskere. Og ligesom dagens første taler var hun stærkt kritisk overfor det indstuderede svar, der leveres fra regeringen, hver gang emnet kommer op.

»Det er ligegyldigt, om det er lovligt eller ulovligt. Det danske folk fortjener større indsigt«, sagde Pernille Skipper, der også kritiserede USA i skarpe vendinger.

»Denne her overvågning minder om noget fra de totalitære regimer, der burde være fortid. USA markedsfører sig som demokratiets bedste ven med den ene hånd, mens de bruger den anden til at krænke vores allesammens rettigheder«, lød det fra talerstolen foran Christiansborg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>