Hvalmassegrav fundet i Chile

Det er det tidligste eksempel på massedød blandt havpattedyr i fossilhistorien. Skeletter fra flere end 40 hvaler, der skyllede i land for mellem seks og ni millioner år siden, bliver gravet ud ikke langt fra Chiles nordkyst.

Nicholas Pyenson fra Smithsonian Institution’s National Museum of Natural History i Washington D.C. leder udgravningerne. Desværre mener han, at meget af ‘massegraven’ ligger under den nordgående Pan-American motorvej. Det skriver New Scientist.

Graven gemte på mindst 40 store bardehvaler, en uddød art kaskelothval og en uddød hvalroslignende art. Der var også skeletter fra andre havpattedyr som næbfisk og sæler.


Fossilerne af over 40 hvaler graves ud og fotograferes i 3D i det nordlige Chile. Foto: Adam Metallo/Smithsonian Institution.

Nicholas Pyenson og hans kolleger tror, at hvalerne døde af at spise forgiftede alger fra en algeopblomstring, og at de så skyllede i land, hvor der engang var kyst. Mange moderne hvalstrandinger er også forårsaget af algeopblomstringer.


Foto: Adam Metallo/Smithsonian Institution

Skeletterne har ligget helt uforstyrret, indtil sand begravede dem. De lå i fire lag, som tyder på, at hændelsen er sket gentagne gange.

Forskerne har fotograferet skeletterne i 3D, inden de blev flyttet til museer. 3D-billederne og videoer fra udgravningerne kan ses her.

Store dele af udgravningerne er dækket af asfalt, men forskerne mener, at området stadig indeholder hundredvis af fossiler, og University of Chile i Santiago planlægger at åbne et forskningscenter tæt på den såkaldte ‘Cerro Ballena’, som betyder Hvalhøjen på dansk.

Læs også: Forskere: Derfor skal du ikke danse på en strandet hval

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>