Ingeniør: Havvindmøller kunne have bremset superorkaner

Havvindmølleparker kunne have reduceret de voldsomme orkaner Katrina og Sandy med op til 79 procent. Det mener amerikansk professor Mark Z. Jacobsen, civilingeniør inden for klima ved Stanford University. Han vurderer, at tophastigheden kunne være reduceret med næsten 150 km/h, skriver Science Daily.

Mark Z Jacobsen har i 24 år arbejdet på en kompleks computermodel, der kan beregne forskellige klimaparametre. Seneste tilføjelse til hans model er at beregne, hvordan orkaner opstår, og hvor meget kraft vindmøller kan ‘trække’ ud af globale vindstrømme.

Teorien og resultaterne er oprindeligt offentliggjort i en artikel i Nature Climate Change.

»Vi fandt ud af, at hvis der er vindmøller til stede, bremser de den ydre rotation i en orkan. Det reducerer bølgehøjden, som igen reducerer bevægelsen af luft ind mod orkanens øje. Det øger presset inde i centrum, som formindsker vindkraften for hele orkanen og får den til at aftage hurtigere,« forklarer professoren.

Læs også: Ti gange så mange Katrina-cykloner i vente

Der skal tusindvis af vindmøller til at bremse en orkan, men de vil også kunne forhindre skader for milliarder af dollars.

Orkanen Katrina, der ramte New Orleans i 2005, var den mest ødelæggende og dyreste orkan nogensinde. Den var skyld i omkring 1.800 dødsfald, og skaderne løb op i over 81 mia. dollars.

Mark Z. Jacobsens model har beregnet, at der skulle have været 78.000 vindmøller placeret ud fra Louisianas kyst, hvis Katrina skulle være bremset, inden den nåede land. Computermodellen viste, at da Katrina ville være gået i land, ville den være aftaget med 36-44 m/s, og stormen ville være reduceret med 79 procent.

Orkanen Sandy, der ramte den amerikanske østkyst i 2012, kunne være reduceret med 35-39 m/s og begrænset med 34 procent, viser modellen.

Læs også: New Orleans’ diger overlever ikke næste Katrina

I USA har der været politisk modvilje mod blot at opføre få hundrede havvindmøller, men Mark Z. Jacobsen mener, at der nu er et stort økonomisk incitament for at genoverveje det – ud over de kendte grunde til at producere strøm ved hjælp af vind og dermed reducere CO2-udledning og i øvrigt stabilisere energiforsyningen.

En alternativ plan for at beskytte kystbyer har været at bygge kæmpe vægge ude i havet. Jacobsen siger, at en sådan væg nok ville kunne bremse en kæmpe bølge, men ville ikke reducere vindhastigheden i orkanen. Løsningen er beregnet til at koste mellem 10 og 40 mia. dollars pr. installation.

»De vindmøller, man kan lave i dag, kan modstå vindhastigheder på 180 km/h, som svarer til en kategori 2 til 3 for en orkan,« forklarer Mark Z. Jacobsen.

Hans beregninger viser, at hvis en række havvindmøller er til stede, vil orkanerne slet ikke nå op på sådanne hastigheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>