København udskyder igen at sortere kartoffelskræller fra affaldet

De københavnske miljøpolitikere er lune på Renescience-teknologien, som kan genanvende kartoffelskræller og andet organisk affald, uden at borgerne behøver at sortere det i en særlig pose.

Derfor har de nu for anden gang afvist en indstilling fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning om at starte kildesortering af det organiske affald fra 20.000 villaer i 2015. Det usorterede affald skulle behandles på firmaet Biovæksts biogasanlæg i Audebo ved Holbæk.

I stedet har teknik- og miljøudvalget bedt forvaltningen om at gå hjem og udarbejde et nyt beslutningsgrundlag, ’hvor grønt genbrug af dagrenovation fra villaer indgår i et forsøg baseret på Renescience-teknologi.’

Renescience-teknologien vasker populært sagt det organiske affald ud af usorteret husholdningsaffald og kan dermed udnytte en højere procentdel af affaldet end ved kildesortering.

Læs også: Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

Ifølge teknik- og miljøborgmester Morten Kabel fra Enhedslisten er beslutningen blot et udtryk for, at politikerne vil være helt sikre på, at affaldssorteringen i København bliver så grøn og fremtidssikret som muligt:

»Hvis vi skal i gang med en stor sorteringsløsning, så vil vi være helt sikre på, om det er det rigtige,« siger han.

»Som udgangspunkt vil vi nemlig hellere Renescience-teknologien, fordi den er grønnere, og derfor har vi sat forvaltningen til at undersøge, hvad Renescience-teknologien kan håndtere i forhold til de mængder af affald, som vi skal have behandlet,« siger han og tilføjer, at der jo er tale om mange penge, hvis man går ind i at bygge et Renescience-anlæg.

Indtil videre er det dog ikke afklaret, om restproduktet fra Renesceince-biogasanlægget kan køres ud på marken, fordi der kan være afsmitning fra plast og andre ingredienser i affaldet. Morten Kabel vil ikke i dag forholde sig til, om det bliver et krav for at acceptere teknologien.

Uenighed om sortering

Ifølge Peter Thiele fra SF, som deltog i teknik- og miljøudvalgsmødet mandag, dækker afvisningen af forvaltningens forslag over en uenighed i udvalget om kildesortering:

»I SF synes vi, at det er ærgerligt, at vi ikke kommer i gang nu med at sortere og behandle det organiske affald fra villaerne efter en kendt og afprøvet teknologi. Men der er et flertal, som tror på dette Renescience-anlæg, hvor affaldet ikke skal sorteres, så nu må vi have undersøgt, hvad det konkret kan bidrage med,« siger han.

Flemming Steen Munch fra Venstre afviser at skulle have noget imod sortering. Han mener blot, at man bør undersøge andre alternativer, inden man kaster borgerne ud i en sorteringsløsning, som ifølge oplægget koster husstandene 8 kroner ekstra pr. år:

»Når der nu er kommet denne her nye Renescience-teknologi på banen, så er det da rimeligt at få undersøgt, hvad der er af muligheder i den og at få den afprøvet i større skala,« siger han.

Ifølge Flemming Steen Munch er der ikke tale om en langvarig udsættelse af sagen. Han forventer, at forvaltningen vender tilbage med et nyt udspil snarest.

Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2018, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. december 2012, har som mål, at genanvendelse af husholdningsaffald skal øges fra de nuværende 27 pct. til 45 pct. i 2018.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>