Kunstig ø ved San Francisco flyder med radioaktivt skrot

Radium, plutonium og cæsium 137. Det er nogle af de radioaktive stoffer, der er fundet i store mængder på Treasure Island midt mellem Oakland og San Francisco.

Øen er kunstig og blev anlagt i 1936-1937 for at huse en stor international udstilling i 1939. I 1942 overtog flåden øen, og i tiden herefter begyndte en omgang med radioaktive materialer, som kan få hårene til at rejse sig på de fleste.

Hele historien er afdækket af journalisterne Matt Smith og Katharine Mieszkow fra den uafhængige og nonprofit organisation ‘The Center for Investigative Reporting’ og offentliggjort i ‘Bulletin of the Atomic Scientists’. Den organisation blev oprettet af videnskabsfolk og ingeniører, der havde medvirket til udviklingen af den amerikanske atombombe. Formålet var at informere offentligheden om risici ved atomvåben.

I 1993 forlod flåden øen, og planen var, at der skulle ryddes op, så almindelige mennesker kunne flytte ind på den attraktivt beliggende ø midt i San Francisco-bugten.


Her er, hvad flåden selv oplyser om radioaktive områder på Treasure Island.

Oprydningsarbejdet gik i gang, og i 2007 var man ved at være færdig. Da bliver strålingsspecialist Robert McLean af sin arbejdsgiver, ‘New World Environmental’, sat til at gennemgå øen for radioaktivitet.

Det bliver en chokerende oplevelse. For øen rummer så mange ikke-kortlagte depoter med radioaktivt materiale, at det visse steder svarer til, at en person får fem gange så meget stråling på en time, som en arbejder på et atomkraftværk maksimalt må få på et helt år.

Treasure Island husede i årtier den amerikanske flådes akademi for nuklear krigsførelse. Det betød, at der blev opbevaret store mængder af radioaktivt materiale. Soldater skulle lære at detektere stråling, hvis USA blev udsat for et angreb med atomvåben. Men flåden havde ifølge talrige kilder, som journalisterne har gravet frem, en temmelig lemfældig omgang med materialet, og store mængder forsvandt eller blev dumpet i havet ud for San Francisco.

Oven i det blev et af de skibe, der overværede den første sprængning af en atombombe ved Bikini-atollen i Stillehavet, lagt til kaj på Treasure Island og forsøgt renset for radioaktivt materiale. Men det lykkedes ikke, og skibet blev senere sænket ud for kysten.

Siden det kom frem, har flåden hårdnakket benægtet, at det skulle være så slemt, som Robert McLean og andre hævder. Flåden har derfor i samarbejde med bystyret i San Francisco ladet civile flytte til øen, samtidig med at flere forskellige offentlige instanser i Californien skændes om, hvor slemt det står til.

I november 2013 erklærede flåden og bystyret, at der ikke længere var nogen risiko ved at bo på Treasure Island.

Men i dag bor folk op og ned ad områder, der er blevet afspærret på grund af radioaktivitet. For eksempel er der fundet et lille ottekantet objekt, der var så varmt, at det ville give strålingsskader og hårtab, hvis man holdt det i hånden i en time.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>