Landingsstel knækkede under grønlandsk Dash-fly – helt efter beregningerne

En overbelastning af landingsstellet grundet en for hård landing sendte et Dash 8-200 fly fra Air Greenland af banen og ned af en 10 meter høj skrænt i grønlandske Ilulissat i sidste måned.

Ifølge den foreløbige rapport fra Havarikommissionen, som netop er blevet offentliggjort, knækkede en lille metalstang, en såkaldt ’fuse’ pin, i venstre landingsstel to steder under landingen.

Undersøgelser viser, at metallet ikke led af strukturelle svagheder, hvorfor den lille sikrings-stang, som holder landingsstellet fra at klappe op i hjulbrønden, når det er foldet ud, opførte sig helt efter beregningerne, da den blev udsat for hårdt pres.


Den omtalte sikringsstang, fuse pin, i Havarikommissionens nærbillede.

Den er konstrueret til at give efter, hvis landingshjulet hamrer for hårdt ned i landingsbanen. Hjul og landingsstel sidder direkte under motor og brændstoftank. Så den knækkede stang sørgede for, at landingsstellet gled tilbage i hjulbrønden i stedet for at penetrere motor og brændstoftank.

Kraftig sidevind

Ifølge Havarikommissionen fik piloterne frem til landingen oplysninger om, at der herskede voldsomme vindforhold i lufthavnen, som har en af Grønlands kortere landingsbaner på cirka 800 meter.

Der er ikke defineret en maksimal vindhastighed ved landing for flytypen, men de korte modeller af Dash 8 er kun testet med op til 36 knob sidevind og 10 knob medvind, og det endda kun på lange og brede landingsbaner.

I Ilulissat var forholdene umiddelbart før landing en sidevind på 26 knob med vindstød på op til 39 knob.

Ifølge Havarikommissionen foldede venstre landingsstel op i hjulbrønden, i det øjeblik flyet landede.

Efter godt 100 meter mistede piloterne endegyldigt kontrollen over fartøjet, og efter små 400 meter ramte flyet den såkaldte Precision Approach Path Indicator, skred af banen og faldt ned af en 10 meter høj skrænt, før det kom til hvile i et klippefyldt område.

Dramatiske sekunder

Derefter fulgte nogle dramatiske sekunder, hvor piloterne, som ikke kunne komme ud af den fastkilede cockpitdør, i stedet kravlede op af en luge i loftet og firede sig ned ad et reb.


Havarikommissionens tegning af landingsstellet.

Herefter kunne kaptajnen udefra hjælpe stewardessen med at åbne kabinedøren, som ligeledes havde sat sig fast. Det tog i alt 40 sekunder, før passagerne, hvoraf flere siden har fortalt at der lugtede af brændstof, kunne bringes i sikkerhed.

Heldigvis udbrød der ikke brand, og ingen kom heldigvis alvorligt til skade ved havariet, selv om fire personer – deriblandt de to piloter – blev kørt på sygehuset til observation.

Totalskadet

Flyet er siden blevet konstateret totalskadet af flyselskabets forsikringsselskab.

Venstre vinge havde fået skader på den yderste del, ligesom motoren blev ødelagt, efter at propellen havde været i jorden. Alle fire blade var knækket, hvilket indikerer, at propellen var i omdrejninger, da den ramte banen.

Flyet fik desuden storestrukturelle skader på fuselagen, som dog holdt sig sammen i ét stykke trods styrtet ned af skrænten.

Direktør: Vi er nødt til at kigge på vores operationelle forhold

Den foreløbige havarirapport konkluderer ikke på forløbet i Ilulissat, men beskriver de forhold havariinspektørerne hidtil har afdækket.

Direktør i Air Greenland Michael Højgaard vurderer, at den primære årsag er den knækkede sikringsstang. Han tør til gengæld endnu ikke udtale sig om, hvorvidt at piloterne landede flyet ved for høj vindhastighed.

»Vi mener vi har overholdt de regler, som gælder i selskabet nu, men det er jo det vi arbejder med at kigge på. Vi logger en masse data på vores flight data recordere, og dem arbejdes der intenst med nu,« siger Michael Højgaard.

Han erkender dog, at flyet må være blevet fløjet ud over hvad det var designet til, når landingsstellet kollapsede som det skal ved for hård landing.

»Det må jo være den konklusion, man kan tage på det. Når flyet sådan set har opført sig, som det skal, er der jo selvfølgelig noget, der tyder på, at der er nogle operationelle forhold, som vi skal have kigget stærkt ned i,« siger han.

Flere uheld med kollapset landingsstel

Hvis konklusionen i den endelige rapport er, at kollapset af fuse pin’en var den primære årsag til havariet i Ilulissat, er det ikke første gang, at den indbyggede sikkerhedsmekanisme resulterer i episoder med kollapset landingsstel.

Netop en knækket fuse pin grundet hård landing efter en klodset indflyvning lå til grund, da et Dash 8-fly fra Iceland Air kørte af banen i Nuuk i 2011.

I Norge har flyselskabet Widerøe, som også opererer på korte baner, flere gange haft havarier som følge af, at hårde landinger i medvind eller sidevind har knækket sikringen og kollapset landingsstellet.

Hverken i Norge eller Grønland har havarierne ført til dødsfald eller alvorligt tilskadekomne.

Landingsstellet er til gengæld ikke det samme, som sidder på de Dash 8 Q400-modeller, der i 2007 var skyld i flere uheld med SAS-fly. Efterfølgende skilte SAS sig af med modellen.

Læs også: SAS har haft problemer med Dash-flyenes luger i adskillige år

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>