Leonardo da Vincis genialitet rykker ind på Koldinghus

Leonardo da Vinci (1452-1519) behøver formentlig ingen nærmere præsentation. Og så alligevel. For selvom vi alle ved, at der var tale om en genial og alsidig herre, så er der stadig overraskelser, når man løber igennem hans portefølje af bedrifter.

Ud over at have ført penslen til blandt andre mesterværkerne ‘Mona Lisa’ og ‘Den sidste nadver’ er han også kendt som billedhugger, opfinder, botaniker og ingeniør – uddannet af sin egen nysgerrighed.

Og så vidste han et og andet om den menneskelige anatomi efter at have fulgt og foretaget adskillige obduktioner – beviset kender vi fra tegningen af ‘Den Vitruvianske Mand’, som blev flittigt benyttet i romanen ‘Da Vinci Mysteriet’. Derudover har han lavet adskillige tegninger af hjernen, organer og skeletter fra både mennesker og dyr.


En af de modeller af da Vinci-konstruktioner, der kan ses på Koldinghus. Svinghjulet er en mekanisk anordning til at sikre jævn rotationshastighed. Når håndtaget drejes hurtigt nok, vil centrifugalkraften få de fire kugler til at stige opad, indtil kæderne er vandret udstrakt. Når den maksimale rotationshastighed er nået, vil kuglerne og akslen køre med konstant hastighed. Svinghjulet bevarer bevægelsen og mindsker den energi, der skal til for at opretholde den. Det er med til at stabilisere akslens rotation, når den udsættes for varierende eller uregelmæssigt tryk. Leonardo kendte princippet fra pottemagerens drejeskive. (Foto: Koldinghus)

Nu kommer en række af da Vincis notitser til skue på Koldinghus sammen med modeller, skabt ud fra hans tegninger – af f.eks. en flyvemaskine, en stribe våben, maskiner og køretøjer.

Spejlvendt dokumentation

Udstillingen byder også på reproduktioner af opfinderens tegninger og skriveteknik, blandt andet er han kendt for at forhindre plagiater ved at skrive sin dokumentation spejlvendt!

Udstillingen er sat op af australske Grande Exhibition, der har bygget videre på en mindre da Vinci-udstilling om kunstnerens opfindsomme maskiner. Denne større udstilling skulle i stedet komme hele vejen rundt om personen og ved hjælp af 3D-animationer tage grundigt fat om de største af da Vincis værker som maler og billedhugger.

Ud over maskiner og kunst kastede Leonardo da Vinci sig desuden over botanik, musikinstrumenter og topografi, og så var han meget optaget af lys og astronomi. Og kanoner. Meget af alt dette vil kunne opleves på Koldinghus.

‘Da Vincis opfindelser’, særudstilling om Leonardo da Vinci på Koldinghus, Markdanersgade 11, 6000 Kolding. Åben 1. februar til 4. maj 2014, alle dage kl. 10-17. Entré 80 kr., børn under 18 år gratis, studerende 40 kr. Mere information på koldinghus.dk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>