Matematisk beregning: Du kan binde dit slips på 177.147 måder

Hvorfor holde sig til en dobbelt Windsor, når man kan binde en ny slipseknude hver dag resten af sit liv?

Med lidt kreativitet burde dette være muligt, eftersom et hold matematikere fra det tekniske universitet i Stockholm, KTH, har fundet ud af, at der er hele 177.147 måder at flashe halskluden på.

Inspiration til at gå i gang med at regne på slipseknuderne fik forskerne efter sigende efter en scene i filmen Matrix Reloaded, hvor man en af skurkene bærer den finurlige Ediety-knude, skriver universitetet i en pressemeddelelse.


Her ses slipseknuden L-583. L’et markerer, at den sidste snoning og indstopning af slipseenden foregår mod venstre. Koden til denne knude er således WTTWTWWUTWWWU. Foto: Photo: Yi Qing

Da post.doc. Mikael Vejdemo-Johansson gik i gang med at lede efter Youtube-videoer om denne slipseknude, faldt han over en britisk undersøgelse fra Cambridge, hvor to forskere havde fundet frem til ved hjælp af matematik, at der var i alt 85 mulige måder at binde et slips på.

Vejdemo-Johansson fandt dog hurtigt ud af, at denne liste så ret begrænset ud, da han selv begyndte at eksperimentere med knuderne, så han fik sig et par amerikanske og britiske medsammensvorne, der kunne være med til at løse mysteriet.

Læs også: Kroppen er din reklamesøjle

Briterne fra den tidligere undersøgelse var nemlig i særlig grad gået efter en flad yderside, der dækker for selve knuden, bundet med den brede ende af slipset, hvilket svenskeren ikke syntes rakte efter at have set The Matrix, som krævede sving med den smalle ende også.


Slipsebindindsmanøvrer, hvor T betyder med urets retning, W mod urets retning – og U at man stopper slipseenden ind et sted. Foto: KTH

Den svenskledede gruppe justerede derfor blandt andet på antallet af mulige snoninger med slipset, som de hævede fra 8 til 11, indtil slipset trods alt ville blive for kort til at fortsætte.

De så også på ’slipsebindingssproget’, som de simplificerede til at omfatte snoninger foretaget med (T) eller mod urets retning (W). Lille u beskriver muligheden for at kunne stoppe slipseenden ind et sted, mens stort U er den endelige fiksering af slipset ved at stoppe slipseenden på plads.

Tallet 177.147 kom de frem til efter at have fundet et antal snomønstre, der beløb sig til 2.046 med disse op mod 11 snoninger pr. mønster. Bl.a. skal der 11 snoninger til for at opnå Matrix-knuden.

Se selv hele perlerækken af mulige slipseknuder i gruppens artikel om udregningen og find inspiration til aftenens slipseknude i denne slipsegenerator . Tryk ’refresh’, hvis du vil have en ny version frem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>