Metro-entreprenør om ringe sikkerhed: Menneskelig fejl

Manglende sikring af tunnelelementer. Ingen instruktion i at håndtere kranen. Kranføren har muligvis købt sit certifikat for 100 kroner i Polen.

Sådan lød nogle af konklusionerne i en rapport fra Arbejdstilsynet om et uheld på Copenhagen Metro Teams byggeplads ved Nørrebroparken i København den 8. januar 2014. Omkring kl. 21 var en polsk kranførervikar ved at løfte et læs tunnelelementer ned i skakten til den kommende undergrundsbane. Men noget gik galt, og tårnkranen blev ved med at svinge, ramte en portalkran, hvorefter en af de usikredede tunnelelementer på godt tre ton rev sig løs og faldt 35-40 meter ned i skakten.

Læs også: Metroulykke: Kranen var defekt, klodsen ikke fastgjort, og kranføreren anede ikke, hvad han lavede

Sikkerhedsbruddene er mange, men det var altsammen en menneskelig fejl. Sådan lyder udmeldingen nu fra entreprenøren. Entreprenøren har sat to eksperter til at undersøge den kran, som udløste hele problemet.


Det over tre ton tunge låseelement ville have mast enhver, der blev ramt. Heldigvis for borebisserne gik ulykken kun ud over den ene tunnelboremaskine og sporet til den anden. Men når det kunne gå så galt, skyldes det massive sikkerhedssvigt.

»De er kommet frem til, at der ikke er sket nogen tekniske fejl, men tilbage står, at der er sket en menneskelig fejl, og det skal der rettes op på,« siger Jens Munch, der er kommunikationschef i selskabet, til P4 København.

Han lover også, at der bliver strammet gevaldigt op på de kurser, som introducerer sikkerheden for polske såvel som alle andre på entreprenørens metro-byggepladser.

»Vi har blandt andet hyret en ekstern konsulent, som i løbet af de næste omtrent tre måneder vil undervise alle vores kranførere og riggere. Derudover får samtlige metrobyggepladser tilknyttet en fast supervisor, der kan vejlede kranførerne, hvis der skulle opstå tvivlspørgsmål,« fortæller Jens Munch til P4 København.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport, manglede den polske kranfører et gennemgribende kursus i at håndtere kranen. Det eneste, som den polske kranfører skulle gøre, var ‘bare arbejde’, som der står i Arbejdstilsynets rapport om ulykken, der ikke førte til alvorlig personskade.


En del af den ene tunnelboremaskine blev hårdt ramt af ulykken. Men ifølge tidligere udmeldinger fra Metroselskabet vil ulykken ikke forsinke byggeriet.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>