Nu kan chefen udspionere dig via dit navneskilt

Forestil dig, at din chef kan følge hvert eneste skridt, du tager, høre alle samtaler, du fører og vide præcis, hvornår – og hvor mange gange, du går på toilettet i løbet af en dag.

Nu har i hvert fald fået muligheden med ‘Hitachi Business Microscope’. Et skilt med indlejret overvågning i form af infrarøde sensorer, en mikrofon, et accelerometer og en trådløs kommunikationsenhed.

Opret et CV og lad virksomhederne finde dig

Det minder om et navneskilt, som man kender det fra en hvilken som helst konference. Men dette skilt er designet til at overvåge medarbejdere og kortlægge produktivitet i virksomheder.

Journalist og blogger på CNN, Bob Greene, ser med skræmte øjne på teknologien, som rejser spørgsmålet om, hvad man som arbejdsgiver kan tillade sig, når det kommer til overvågning af ansatte.

NSA må sidde tilbage, klappe sig i hænderne og tænke: Nøj, hvor er de gode!
Bob Greene, Journalist og blogger på CNN.com

Hvor langt vil virksomhederne gå?

Han frygter, hvor langt virksomhederne vil gå i ‘produktivitetens navn’ og bemærker sarkastisk, at i hvert fald NSA må sidde tilbage, klappe i hænderne og tænke- ‘nøj, hvor er de gode.’

Bag overvågningsskiltet står den japanske teknologi-gigant, Hitachi, og ifølge dem er formålet, at virksomhederne med de enorme mængde data fra overvågning får mulighed for at ‘forbedre den organisatoriske kommunikation og kvantitativt vurdere effekten.’

Med andre ord: De får mulighed for at veje og måle de ansatte ud fra deres produktivitetsniveau.

Den mulighed bliver skabt ved hjælp af sensorer som i modsætning til supervisorer aldrig holder pause. De følger dig derimod overalt.

Ikke nok med at de ved, hvor ofte du rejser dig, hvor du går hen, og hvem du taler med. De kan også måle, hvor tæt du er på den person, du fører en samtale med og registrere dit aktivitetsniveau ud fra eksempelvis tale, nikken eller stilhed.

Det betyder, at chefen også kan føre kontrol med, om du deltager aktivt i et møde, eller sidder i et hjørne og falder hen.

Hvad med moralen?

‘Virksomhedsmikroskopet’ blev udviklet tilbage i 2007, og siden da har Hitachi kortlagt mere end en million timer med menneskelig opførsel.

Data, som de hævder, kan anvendes til at booste produktivitet. Men hvad med moralen, spørger Bob Greene?

»En elektronisk medarbejder-snor vil uundgåeligt føre til ansatte, der føler sig krænkede og fortørnede. Og sure medarbejdere er absolut ikke motiverede til at producere mere,« siger han.

Men så kan de selvfølgelig liste over i hjørnet og forbitre sig indbyrdes over… Nå, nej chefen følger jo med.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>