Nu kommer pistolen, der kun kan affyres af ejeren

Den altid interessante amerikanske våbendebat har taget en ny drejning, efter at de første butikker er begyndt at sælge ‘smart guns’.

Smart guns er betegnelsen for en række forskellige pistoler, der er udstyret med intelligente teknologier, der kan forhindre andre end ejeren i at bruge våbnet. Samtidig kan pistolerne eksempel udstyres, så de ikke vil fungere nær skoler, der har være arnesteder for adskillige rædselsepisoder med massemord på børn og lærere.

Ifølge en artikel i Washington Post er der flere forskellige intelligente pistoler på vej ind i amerikanske butikker. En af dem er fra tyske Armatix, der sælger en pistol kaldet iP1. Pistolen er koblet med et armbåndsur gennem RFID-teknologi og kan kun affyres af den person, der samtidig bærer armbåndsuret. Intet ur, intet skud.

Et andet system fra irske TriggerSmart anvender en fingerring, mens blandt andre amerikanske Kodiak Arms Intelligun bruger fingeraftryk. Andre igen bruger stemmeidentifikation for at kunne anvendes eller apps, som blandt andre det californiske Yardarm.

Frygter upålidelighed

Fælles for systemerne er, at et våben ikke kan anvendes af eksempelvis et barn eller en indtrængende person, fordi pistolerne deaktiveres, hvis andre end ejeren bruger systemet.

Det fjerner naturligvis ikke de 300 millioner våben, der allerede er i omløb i USA, og som hvert år er årsag til 32.000 dødsfald – mere end halvdelen af de samlede naturlige dødsfald i Danmark.

Tilhængerne håber på, at de nye, sikrede pistoler vi vinde frem og reducere risikoen for ulykker og de tragiske skudepisoder som på Sandy Hook skolen i december 2012, hvor i alt 28 mennesker, primært børn, mistede livet.

Modstanderne er som altid anført af de våbenglade organisationer som National Rifle Association og National Shooting Sports Foundation. De advarer imod de nye pistoler, primært fordi de frygter, at teknologier som fingeraftrykslæsere ikke virker, når der er behov for pistolen.

I en afstemning blandt medlemmerne af National Shooting Sports Foundation mente 44 procent, at teknologierne ikke vil være pålidelige.

Tilhængerne peger på, at der også var modstand mod airbags og røgalarmer, der de kom frem.

Se Armatrix IP1 i funktion på denne video:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>