Ny bog om Apples designguru: Forførende design fra yderst til inderst

Fire femtedele af verdens smartphonebrugere har ikke en iPhone. Ikke desto mindre var Apples banebrydende telefon i 2013 det mest indbringende amerikanske produkt – pladser over Coca Cola og Marl­boro.

En Iphone er dyrere end de fleste andre smartphones, og mange vil hævde, at den ikke er bedre. I flere tekniske undersøgelser scorer ­iPhone da også lavt, så hvordan formår den alligevel at opretholde sin status?

De fleste vil svare: på grund af designet. Det har den britiske designer Jonathan Ive stået i spidsen for i en årrække, og nu er der kommet endnu en biografi om manden.

‘Jony Ive – the Genius behind Apple’s Greatest Products’ hedder den, skrevet af redaktøren og journalisten Leander Kahney, der blandt andet skriver bloggen Cult of Mac og har skrevet for magasiner som MacWeek og Scientific American.

Det er med andre ord en inkarneret ­Apple-fan, der fører pennen. Leander Kahney er så vild med Apples produkter, at det næsten bliver en kedelig fællessang om, hvor fantastiske produkter det amerikanske firma har skabt. Der er ikke meget kritik at hente.

Men ser man bort fra, at forfatteren næsten kun har jubel og knæfald tilovers for Jonathan Ive, der kom til Apple i 1997, er det ikke desto mindre interessant at læse om de arbejdsprocesser, der har ført til, at Apple-brugere nærmest bliver afhængige af deres produkter. Once you go Mac, you never go back, som et uofficielt slogan siger.

Kigget ind bag facaden kan f.eks. skabe en undren over, at ingeniører og designere hos Apple næsten ikke kender til, hvad hinanden laver. Som en medarbejder siger i bogen:

‘Af alle de forskellige job, jeg har haft gennem min karriere, har jeg aldrig oplevet et mere hemmelighedsfuldt miljø. Vi var konstant under trussel om at miste vores job, hvis vi afslørede det mindste. Selv inden for Apple vidste vi ikke, hvad vore naboer arbejdede på. Hemmelighedskræmmeriet var som en pistol for panden. Træd lidt forkert, og vi trykker på aftrækkeren.’

Og så er Apple nok ikke verdens sjoveste sted at være ingeniør. I hvertfald er der ifølge bogen ikke mange ingeniører på det A-team, som udgør eliten af Apples kreative force. Af beskrivelsen af processen med iPod’en fremgår det, at designerne og Jony Ive har fået mere og mere magt med tiden:

‘Ive og den lille gruppe af designere fik større og større fokus, og det fjernede dem mere og mere fra resten af Apples team. Blandt andet kunne ingeniørerne notere sig, at de måtte overnatte på trestjernede hoteller, når de var i Kina for at overvære produktionen, mens designerne levede som stjerner på et hotel med fem stjerner. Sådan havde det ikke været ‘i gamle dage’.’

Afhængighedsskabende produkter

Apples produkter har fra starten ikke ‘bare’ skullet være maskiner. For Apple handler det om historien, opfattelsen, fornemmelsen og følelsen af at bruge deres produkter. De skal være ‘friends’, som Steve Jobs proklamerede. De skal have noget uimodståeligt, noget magisk tiltrækkende over sig. Som den amerikanske bestsellerforfatter Jonathan Franzen harcellerede sidste år i et interview i Politiken:

‘Det er et afhængighedsskabende produkt, og ja, du kan tage kokain i et stykke tid og stadig passe dit arbejde, men på et eller andet tidspunkt har du ikke lyst til at lave andet end at tage kokain.’

Produktet skal fænge, invitere og fængsle, fra man åbner pakken, til man forstørrer et billede på sin iPhone ved hjælp af fingrene eller morer sig stille over den lyd, der fortæller, at nu har man sendt en mail. Det lyder som det, ikonet viser: en papirflyver gennem luften. Let, simpelt og legende. Det er svært at fremkalde sure miner ud fra dét.

Få, for ikke at sige ingen, er så konsekvente i deres designfilosofi som Apple. Måske fordi Apple – i modsætning til f.eks. konkurrenten Samsung, der beskæftiger 1.000 designere på 34 forskellige centre rundt om i verden – arbejder ud fra kun ét designcenter.

På trods af hemmelighedskræmmeriet hersker her ifølge bogen en livlig atmosfære – akkompagneret af technomusik, der strømmer ud af højttalerne fra Jony Ives kontor. Men meget tættere på selve designprocessen kommer denne bog ikke.

Leander Kahney: ‘Jony Ive – the Genius behind Apple’s Greatest Products’, cirka 200 kr. på iTunes eller Amazon.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>