Nyanlagt fugleø sank ned i Utterslev Mose

En måbende entreprenør var, hvad der mødte biolog Paul Maslen fra Københavns Kommunes Center for Miljøbeskyttelse, da han i efteråret skulle inspicere anlæggelsen af en ny fugleø i Utterslev Mose.

Anlægsarbejdet indebar, at entreprenøren først etablerede en ring af kampesten og derefter fyldte midten ud med mindre sten – alt i alt omkring 600 ton sten – og ugen før havde det været godt i gang. Men nu var både fremdrift og opdrift tilsyneladende forsvundet.

»Før weekenden stak stenene omkring 10 cm op over vandet, men nu var omkring 30 procent af øen forsvundet. Øen var omkring 750 m2, så det var en hel del, der var væk,« fortæller Paul Maslen.


Dette syn mødte Paul Maslen fra Københavns Kommune, da han skulle inspicere anlæggelsen af en ny fugleø i Utterslev Mose. Ugen før var der etableret en stensætning af kampesten, og der var lagt en masse mindre sten i midten af øen. Nu var omkring 1/3 af øen væk igen. Foto: Paul Maslen/Københavns Kommune

En inspektionstur på vandet viste, at stenene nu lå på cirka to meters dybde, så yderligere opfyldningsarbejde blev stoppet med det samme.

For dårlige målinger

Kommunens rådgiver Orbicon havde vurderet, at vanddybden på stedet var 30 cm, og at bunden bestod af cirka en meter dynd, erkendte, at deres målinger ikke havde været gode nok.


Sådan så øen ud ugen før, den sank i mosen. Foto: Paul Maslen/Københavns Kommune

»Bundens bæreevne var simpelthen ikke så stor, som vi havde regnet med,« siger Paul Maslen.

Derfor er den forsvundne del af øen nu genopbygget med jord i stedet for sten, og de øverste 10 centimeter er blevet dækket af grus, så der ikke kommer vegetation på øen.

»Vi vil gerne tiltrække nogle bestemte typer måger og terner til øen, og de bliver normalt tiltrukket af strande, så der skal ikke være bevoksning på øen. Det gør også øen stort set vedligeholdelsesfri for os.«

Flere fugleøer på vej

Der har tidligere været en fugleø på stedet, og kommunen har planer om at reetablere flere fugleøer i mosen – men det vil formentlig blive med lettere materialer, vurderer Paul Maslen.


Sådan så øen ud, da den var blevet genopbygget med lettere materialer. På grund af sne og høj vandstand i mosen har Københavns Kommune endnu ikke haft mulighed for at inspicere dens tilstand i år. Foto: Paul Maslen/Københavns Kommune

»Der er nogle øer derude, som er bygget op med jordbunde. Det kan være, at vi lægger halmballer ovenpå dem og udlægger grus på toppen, så de også bliver vedligeholdesesfri.«

Kommunen har på nuværende tidspunkt ikke afsat flere penge til projektet og oplyser endvidere, at genetableringen af den delvist sunkne fugleø ikke har medført ekstra udgifter for kommunen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>