Også Dansk IT advarer mod salg af Nets

Kort tid efter salget af 19 procent af Dong begynder debatten om et nyt salg – denne gang salget af Nets til en sandsynligvis amerikansk investor.

Og det kan give problemer, lyder det fra interesseorganisationen Dansk IT i en klumme. Her skriver Ejvind Jørgensen, der er formand for foreningens udvalg for offentlig it, at Danmark vil tabe kontrollen med NemID, der er blevet nøglen til mange digitale registre.

»Fælles for sagerne, hvor digital infrastruktur glider ud af hænderne på staten, er, at samfundet gøres mere sårbart over for en række trusler, fra netspionage, at digital infrastruktur bliver taget som gidsel i tilfælde af en konflikt til, at det udenlandske selskab prioriterer kortsigtede økonomiske interesser højere end at foretage de nødvendige investeringer i it-sikkerhed,« skriver han.

Også i Folketinget er der kommet fokus på salget af Nets. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten er kritiske, og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er kaldt i samråd om sagen.

Hos Enhedslisten går bekymringen især på, at NSA lettere vil kunne spionere på danskerne, hvis Nets får amerikanske ejere.

»Vi kan jo se, at NSA i forvejen har adgang til finansielle transaktioner og bruger det aktivt. Får en amerikansk kapitalfond adgang til Nets, vil der være oplysninger, som NSA vil kunne tilgå langt nemmere end i dag,« siger Stine Brix, it-ordfører for Enhedslisten, til DR Nyheder.

Venstre vil stille krav om, at tjenesterne ‘for al evighed’ bliver på danske hænder, i den forstand at de skal drives fra datacentre i Danmark, skriver Berlingske.

Henrik Sass Larsen kan ikke se problemer ved at Nets får nyt ejerskab, for Dankortet og NemID vil stadig være reguleret helt som i dag, skriver han til Berlingske.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>