OL-vejret kan russerne ikke styre – men forudsigelserne er præcise

Med 55 vejrmålere spredt ud over et område på bare få kvadratkilometer og en heftig regnekraft i ryggen kan vejrforholdene i OL-byen Sochi måles meget præcist. De detaljerede vejrforhold i den usædvanligt varme værtsby for de olympiske vinterlege kan oven i købet konstateres ved selvsyn online.

Det er den norske vejrvarslingstjeneste yr.no, der drives af det norske meteorologiske institut, der har fået adgang til de omfattende vejrdata i forbindelse med et fælles forskningsprojekt, skriver det norske medie Teknisk Ukeblad.

Sensorerne måler på ti forskellige variabler. Alt lige fra temperatur og luftfugtighed til skyhøjden og optisk måling af sigtbarheden indfanges og sendes enten gennem luften eller via kabler til en central server placeret i Sochi.

Herfra videredistribueres de til forskellige datacentre rundt om i verden, hvor maskiner med enorm regnekraft omsætter målingerne til vejrprognoser et døgn frem i tiden.

Halvanden million milliarder beregninger i sekundet

Ifølge Teknisk Ukeblad har den samlede serverpark en regnekraft på imponerende 1,5 petaflops – et tal, der refererer til, hvor mange beregninger, serverne er i stand til at foretage i sekundet. I dette tilfælde halvanden million milliarder.

Ud over det alsidige datasæt, der kommer fra sensorerne, er vejrmodellerne i sig selv også temmelig omfattende. Modellerne tager blandt andet hensyn til, hvordan strålingen fra solen reflekteres og medregner også topografien i området. Skove og varierende underlag kan have indflydelse på de fintfølende modeller og tages ligeledes med i beregningerne.

Den store kapacitet er nødvendig, da computerne kører de kontinuerlige vejrinformationer igennem forskellige modeller 54 gange med forskellige udgangsværdier for atmosfæriske forhold for at kunne tage højde for usikkerheder.

Prognoserne har indtil videre vist sig at være meget præcise med undtagelse af lidt for høje forudsigelser af temperaturen en enkelt nat. Men vejrforholdene i Sochi har heller ikke for alvor udfordret systemerne endnu.

»Generelt rammer temperaturen rigtig godt i dagstimerne. Vi har jo ikke haft store nedbørs- eller vindhændelser under OL endnu, så det bliver meget spændende at se, hvordan systemet tackler sådanne hændelser,« siger forsker Thomas Nipen til Teknisk Ukeblad.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>