Ombygget HP-printer skriver med vand og genbruger papiret 50 gange

En ny miljøvenlig printmetode med såkaldt water-jet-papir skal gøre det muligt at printe på det samme stykke papir op til 50 gange. Prisen vil komme ned på blot en procent i forhold til nutidens print. Det viser forskning fra Jilin Universitetet i Kina ifølge Nature.

Med rent vand i ‘blækpatronen’ kan printet på dette specielle papir viskes ud med en simpel behandling, og papiret kan anvendes utallige gange. Papiret vil koste omkring fem procent mere end almindeligt papir, men den besparelse, man opnår på ikke at bruge blæk, vil alligevel give en stor økonomisk gevinst. Således profilerer Kina sig igen som teknologisk overlegne inden for trykkekunsten, som de udviklede, allerede 1000 år før Gutenberg gjorde det i Europa.

Vand i blækpatronen

Flere internationale tal viser, at omkring 40 procent af alle kontorudskrifter ryger direkte i papirkurven efter bare en enkelt gennemlæsning.

Printeren, som bruges til at teste teknologien, er en almindelig blækprinter fra HP. Men ifølge Sean Xiao-An Zhang, der er medforfatter til artiklen på Nature, skal den altså kunne printe med rent vand. Forskerne renser blækpatronen for blæk med etanol og fylder derefter sterilt vand på ved hjælp af en sprøjte. Farvelægningsmetoden, som kalder de ‘Hydrochromic dye’, ligger ikke i patronen, men derimod på papiret, som er tilsat farvestoffer, som afgiver farve ved påføring af rent vand fra patronen. Gennem kemiske reaktioner med forskellige molekyler har forskerne fundet frem til fire farver, som egner sig til udskrift på papir.

Læs også: Pen med metallisk blæk kan bruges på almindeligt papir

Efter 22 timer ved omkring 25 grader falmer printet, og papiret bliver igen hvidt. Det skyldes, at farvestofferne reagerer med vandet og mister deres farveegenskaber, når vandet fordamper. Derfor skal man altså ikke bruge denne type print til vigtige dokumenter, der skal arkiveres.

Ønsker man at ‘slette’ papiret hurtigere, kan man udsætte det for højere temperaturer. Ved 70 grader celsius kan man slette printet på omkring 30 sekunder. Ifølge rapporten skulle man kunne printe og viske ud mere end 20 gange uden synligt farvetab. Efter ti udskrifter daler intensiteten dog en smule, skriver de.

Farverne er begrænsede indtil videre

I dag bruger man farvesystemet CMYK i printere, som indeholder de fire farver cyan, magenta, gul og sort. Med water-jet-printeren er der nogle begrænsninger i forhold til farvemulighederne, da man kun er kommet frem til blå, magenta, gul og lilla, som desuden ikke kan blandes. Så indtil videre er det kun muligt at printe i én farve ad gangen.

Forskerne arbejder på at producere en printer, som både sletter det gamle print og samtidig printer det nye, så man bare kan putte et brugt papir i printeren igen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>